Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, με μια εκτενή επιστολή του με τίτλο: ‘‘Επιστολή Διαμαρτυρίας για την αθέμιτη παροχή εξωσχολικής δραστηριότητας, ανταγωνιστικά προς Σύλλογο από το Δήμο Καρπενησιού’’, θέλησε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του, θεωρώντας ότι αδικείται κατάφωρα το τελευταίο διάστημα, μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει δωρεάν Θεατρικό Εργαστήριο εντός των χώρων διοίκησης του Δήμου. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η κα Νεκταρία Ευσταθιάδου, σημερινή Ειδική Συνεργάτιδα του Δήμου και μέχρι πρότινος συνεργάτιδα στον ίδιο τομέα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος και μετά την αποχώρηση της κας Ευσταθιάδου, δεν έχει παύσει να λειτουργεί το αντίστοιχο τμήμα του Συλλόγου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Πολιτιστικός έλαβε γνώση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να συστήσει το ανταγωνιστικό παιδικό εργαστήρι στις 24 Οκτωβρίου 2022, μόλις μια μέρα μετά τις αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, μία εβδομάδα μετά, κατά την εθιμοτυπική συνάντησή που είχε με το Δήμαρχο Ν. Σουλιώτη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δ.Σ. μετά την άρνηση του Δημάρχου να ακούσει τα επιχειρήματα του Συλλόγου και την αποκατάσταση της αλήθειας για το ιστορικό της υπόθεσης, ακολούθησε η έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου με την σύνταξη επιστολής που πρωτοκολλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2022 και εντάχθηκε ως προ ημερησίας διάταξης θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δυο μέρες μετά, για να έρθει η δέσμευση για επίλυση του προβλήματος που προκαλείται στον Σύλλογο ‘‘η λειτουργία αυτού του μη θεσμικού και αθέμιτα λειτουργούντος εργαστηρίου υπό την αιγίδα της Δημοτικής Αρχής’’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πολιτιστικός Καρπενησίου. Δύο εβδομάδες μετά, με το πρόβλημα να παραμένει ενεργό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αποφάσισε τη δημοσιοποίηση επιστολής διαμαρτυρίας στα τοπικά μέσα, ‘‘ως ύστατη ανάγκη εύρεσης υποστήριξης και κατανόησης’’, όπως αναφέρει. 

Ακολουθεί η Επιστολή Διαμαρτυρίας όπως απεστάλη στον Δήμο Καρπενησίου και κοινοποιήθηκε στους συλλόγους της πόλης:

‘‘Δια της παρούσης επιστολής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, αποφασίζει να απευθυνθεί στην Δημοτική Αρχή της πόλης μας για να εκφράσει την δυσφορία του για την αδικία την οποία αισθάνεται ότι υφίσταται από την απόφαση του Δημάρχου να θέσει υπό την αιγίδα του και άτυπα να ιδρύσει τμήμα “Θεατρικού Παιχνιδιού”. Η δυσφορία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου προκαλείται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, όπως διαφημίζεται και μέσα από τον Δήμο (δια στόματος Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου), θα παρέχεται προς τους πολίτες ως μια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσία και θα δίνει και μια καλύτερη στέγη σε “άστεγη” πολιτιστική δράση.

Αυτό που δεν οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες, αλλά ο Δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά μετά από ενημέρωση του από τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μας, είναι ότι ο Πολιτιστικός .Σύλλογος Καρπενησίου, ουδέποτε έθεσε εκτός στέγης του το “Θεατρικό Παιχνίδι”, ουδέποτε εκδίωξε την υπεύθυνη και ουδέποτε κατήργησε το εν λόγω τμήμα. Αντιθέτως όταν ενημερώθηκε από την μέχρι τότε υπεύθυνη της δράσης για την πρόθεση παραίτησής της, έσπευσε να την αντικαταστήσει εγκαίρως με Θεατρολόγο, πτυχιούχο Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ώστε να μην υπάρξει κενό στην παρεχόμενη δράση του προς παιδιά και γονείς.

Αυτό που δεν γνώριζε ο Σύλλογός μας και δεν γνωρίζουν και οι πολίτες είναι ότι η άλλοτε υπεύθυνη της δράσης του “Θεατρικού Παιχνιδιού”, ενδεχομένως και πριν αναλάβει τα καθήκοντα ειδικού συμβούλου του Δημάρχου, είχε έρθει σε συμφωνία με τον ίδιο και είχε προετοιμαστεί ήδη η αίθουσα και τα εποπτικά μέσα για να συνεχίσει την δράση της εντός του Δημαρχείου. Φυσικά δωρεάν, εφόσον η νέα της θέση δεν της επιτρέπει να πληρώνεται για τις υπηρεσίες της και θα τις παρέχει εθελοντικά. Για αυτό και οι γονείς ενημερώθηκαν άμεσα για την έναρξη της νέας δραστηριότητας, την ίδια ώρα που εμείς ως σύλλογος ενημερωνόμασταν για την παραίτησή της.

Η δική μας απορία είναι γιατί δεν συνέχιζε να τις παρέχει εθελοντικά και στον Σύλλογό μας, ο οποίος μέχρι προ ολίγου καιρού την στέγαζε. Θα ήταν αν μη τι άλλο, ένδειξη αβροφροσύνης και ευγνωμοσύνης προς έναν Σύλλογο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απέδιδε ως μισθό της συγκεκριμένης υπεύθυνης του Θεατρικού Παιχνιδιού τα νόμιμα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές της εισφορές. Ο Σύλλογος δεν είχε καμία ενημέρωση για την παραίτηση της και αυτό συντέλεσε στο να ξαφνιαστούν οι γονείς και τα παιδιά και να εκβιαστούν συναισθηματικά να ακολουθήσουν τα νέα της βήματα. Αθέμιτα ανταγωνιστική κίνηση για να πληγεί η συνοχή και η ήρεμη λειτουργία ενός Συλλόγου.

Ο Σύλλογός μας έρχεται σε δύσκολη θέση, καθώς η περιουσία του είναι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό του. Ούτε καν οι εισφορές των μελών του. Ο μόνος του πλούτος είναι οι άνθρωποι που καταθέτουν τα ταλέντα τους και τον χρόνο τους για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Δεν μπορούμε συνεπώς να καταλάβουμε τι έχει να κερδίσει ο Δήμος από την παροχή και την καταιγιστική “διαφήμιση” της συγκεκριμένης πολιτιστικής δράσης, την οποία παρέχει και ο Σύλλογός μας. Με μια διαφορά: δωρεάν ο Δήμος, με εγγραφές ο Σύλλογος, μιας και πρέπει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς των διδασκόντων όλων των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Αν αυτό δεν λέγεται αθέμιτος ανταγωνισμός, τότε πως τον ορίζουμε; Αθέμιτος ανταγωνισμός δεν είναι να βομβαρδίζονται οι γονείς με διαρκή μηνύματα για την δήθεν αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών με την αρωγή του Δήμου; Αθέμιτος ανταγωνισμός δεν είναι η διαρκής υπενθύμιση μέσω μηνυμάτων της δωρεάν παροχής της εξωσχολικής δραστηριότητας;

Και επειδή μπορεί να κατηγορηθούμε ότι ενοχλούμαστε από την λειτουργία άλλων Συλλόγων, ακόμα και ανταγωνιστικών. Θα δείτε ότι ποτέ δεν έχουμε προβεί σε κανενός είδους διαμαρτυρία. Για τον απλό λόγο, ότι δεν μας ενοχλεί ο ανταγωνισμός, τιμή μας να ανταγωνιζόμαστε άλλους φορείς, με γνώμονα υψηλές αξίες και αισθητική. Μας αδικεί μόνο ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η λειτουργία υπό την αιγίδα του Δήμου, ανταγωνιστικής προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου δομής εξωσχολικών δραστηριοτήτων, θεωρούμε ότι αντιβαίνει τις θεσμικές ιδιότητες τόσο του Δημάρχου όσο και της Συμβούλου. Θεωρούμε ότι λειτουργεί μεροληπτικά ενάντια στη λειτουργία του συλλόγου μας, αποσπώντας του πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ζητούμε να ανακληθεί η λειτουργία του τμήματος “Θεατρικού Παιχνιδιού” υπό την αιγίδα του Δήμου. Σήμερα ο Δήμος κινείται εναντίον του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. Αύριο θα ιδρύσει γυμναστήρια εντός του Δημαρχείου; Μεθαύριο χορευτικά τμήματα; Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου ερχόμαστε για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση να παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή να μην μας ανταγωνίζεται αθέμιτα. Μέχρι σήμερα, ήμαστε ευγνώμονες στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή, τόσο για την παροχή στέγης που μας παρέχει στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου όσο και για την στενή συνεργασία μας. Από την πλευρά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος, όχι απλώς στάθηκε πάντα δίπλα στις ανάγκες του Δήμου όταν μας χρειάστηκε αλλά κατά γενική ομολογία, το επίπεδο των εκδηλώσεών που παρείχαμε ήταν πάντα αισθητικά υψηλό, προς ευχαρίστηση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας. Στα 43 χρόνια λειτουργίας του, αλλά κυρίως στα τελευταία 16 χρόνια κατά τα οποία όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές στέγασαν αυτόν τον πολυπληθή σύλλογο, με την πλούσια ιματιοθήκη του, την πολυσχιδή του δραστηριότητα και τον μεγάλο αριθμό μικρών παιδιών, δεν υπήρξε κανενός είδους ανταγωνισμός και μάλιστα τόσο αθέμιτος από τον Δήμο. Ίσως γιατί είχε εκτιμηθεί η ποιότητα τις λειτουργίας του και οι ικανότητες των μελών του. Προφανώς αυτές οι δύο τελευταίες ιδιότητες δεν εκτιμώνται πλέον.

Εν κατακλείδι λοιπόν αυτό που ζητούμε και πάλι από την Δημοτική Αρχή, είναι να ανακαλέσει την λειτουργία του Θεατρικού ΄Εργαστηρίου υπό την αιγίδα της Δημοτικής Αρχής. Διατελούμε και αναμένουμε για τις ενέργειές σας.’’