«Έφυγε» ο Κώστας Βρεττάκος

56756

Σκηνοθέτησε “Τα παιδιά της Χελιδόνας”

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από καιρό. Τελευταία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος.

Το 1987 γυρίζει ίσως την ταινία για την οποί ξεχώρισε περισσότερο, “Τα παιδιά της Χελιδόνας”, κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Διονύση Χαριτόπουλου. 

Μέσα από την ιστορία των έξι αδερφιών, γεννήματα θρέμματα της Χελιδόνας, περνάει όλη η πρόσφατη ιστορία του τόπου: ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος και τα νεότερα χρόνια. Ο δραματικός ιστορικός χρόνος αποτελεί τον βασικό αρμό του μυθιστορήματος. H τυπική αγροτική οικογένεια γίνεται στη σκέψη του αναγνώστη η μικρογραφία της νεοελληνικής κοινωνίας με τα πάθη και τις αντιφάσεις της. Έτσι στην ιστορία των Παιδιών της Χελιδόνας είναι συμπυκνωμένη η νεότερη κοινωνική και πολιτική ιστορία του τόπου, μέσα από τα κινηματογραφικά καρέ του παλιού χωριού της Χελιδόνας κάτω από το πολύβουο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού.