Η πρόταση του Δήμου για προπληρωμένη κάρτα

Την αλλαγή του τρόπου διανομής των τροφίμων ΤΕΒΑ ζητά με έγγραφό του προς  τον  κ. Πασπάλα Ιωάννη προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής ο Δήμος Αγράφων.

Ειδικότερα, η Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Ηρώ Νταλαφούρα στο έγγραφο προς τον υπεύθυνο του τμήματος αναφέρει συγκεκριμένες δυσκολίες που προκύπτουν από τη διανομή τροφίμων στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, προτείνοντας λύσεις προς αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μεταξύ άλλων η κα. Νταλαφούρα αναφέρει: «[…] Ο Δήμος Αγράφων είναι ένας απομακρυσμένος και δυσπρόσιτος Δήμος και τα περισσότερα τρόφιμα είναι ευπαθή προϊόντα, τα οποία είναι ευαίσθητα και μπορεί εύκολα να αρχίσουν να χαλάνε. Η προστασία λοιπόν αυτών των προϊόντων προκειμένου να φτάσουνε έτσι όπως πρέπει στο τραπέζι των οικογενειών και όχι αλλοιωμένα, είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε ιδιαίτερα σε τροφές υψηλού κινδύνου όπως το ωμό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα, είναι πολύ σημαντικές αφού η ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων ευνοείται και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται η ζώνη κινδύνου προκειμένου να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, πρέπει δηλαδή να διατηρούνται σε θερμοκρασία 5 βαθμών κελσίου και χαμηλότερη για να διασφαλίζεται η ποιότητά τους και να μπορούν να αποθηκευτούν». Ο Δήμος Αγράφων είναι ένας Δήμος με μεγάλη έκταση, 32 χωριά και 150 οικισμούς, οπότε και καθίσταται δύσκολη η σωστή διατήρηση των τροφίμων με τις μεγάλες αποστάσεις, καθώς δε διαθέτει ο ίδιος οχήματα με ψυγεία και καταψύκτες που να ικανοποιούν τις ανάγκες διατήρησης τους.

Η πρόταση του Δήμου

Ο Δήμος πρότεινε τη θεσμοθέτηση της προπληρωμένης κάρτας, ώστε η κάθε οικογένεια να προβαίνει μόνη της στην αγορά των τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Συγκεκριμένα πρότειναν τα εξής: «Σε ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο του ΤΕΒΑ, θα παρακαλούσαμε να θεσμοθετήσετε την προπληρωμένη κάρτα, το ύψος της οποίας θα είναι ανάλογο με τα μέλη της κάθε οικογένειας, προκειμένου να παίρνουν τα τρόφιμα οι δικαιούχοι μόνοι τους και με διακριτικότητα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που διαθέτει ο Δήμος μας. Η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος είναι αναγκαία και τα τυχόν διαχειριστικά προβλήματα πρέπει και μπορούν να ξεπεραστούν για να συνεχιστεί αυτό το σημαντικό έργο προς όφελος των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη».