Τη στήριξή του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας

Απεργία για 3 ημέρες κήρυξαν τα διαγνωστικά Κέντρα και οι μικροβιολόγοι – βιοπαθολόγοι της Ευρυτανίας, ζητώντας την αμοιβή τους από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα αιτήματα για τον κλάδο τους.
Στην κινητοποίησή τους αυτή έχουν αρωγό τον Ιατρικό Σύλλογο Ευρυτανίας, ο οποίος με ανακοίνωσή του δηλώνει την υποστήριξή του και αναφέρει:
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας επιθυμεί να εκφράσει την αντίθεσή του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου που θίγουν θεμελιωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του ιατρικού κλάδου. Στηρίζουμε κατά συνέπεια απόλυτα τις κινητοποιήσεις των ιατρών του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν εξαγγελθεί στις 26,27 και 28/05/2022 με αιτήματα :
• Την κατάργηση του clawback και των συσσωρευτικών εκπτώσεων στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου.
• Κάθε παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να αμείβεται στο ακέραιο.
• Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ των ιατρών εξ’αιτίας της πολύχρονης καταχρηστικής εφαρμογής του clawback από το 2013 να απομειωθούν άμεσα όπως έγινε και σε άλλους κλάδους λόγω της πανδημίας
• Την άμεση θέσπιση διαρθρωτικών ελεγκτικών μηχανισμών (διαγνωστικά πρωτόκολλα, πρόληψη χωρίς clawback, realtime έλεγχος)
• Τη σύνταξη ρεαλιστικών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού
• Τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων από τους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, δεδομένου ότι η ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών έχει ανελαστικά κόστη, τα οποία δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό της τελικής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ».

Η ανακοίνωση των Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων

Η ανακοίνωση των ίδιων των γιατρών μικροβιολόγων – βιοπαθολόγων για την απεργία έχει ως εξής:

«Τα Διαγνωστικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια της πόλης του Καρπενησίου θα κλείσουν από 26 – 28 Μαΐου προειδοποιητικά για τους παρακάτω λόγους:
Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και καταβάλλονται με χρονική καθυστέρηση και με κρατήσεις προ φόρου ως και 70% με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούμε εμείς τις εξετάσεις των ασφαλισμένων.
ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ!
Πιστεύουμε ότι εάν οδηγηθούμε σε οριστικό κλείσιμο των εργαστηρίων μας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για εμάς ως επαγγελματίες Υγείας αλλά και στο γενικό σύνολο των κατοίκων της περιοχής.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΣΚΟΠΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ».