Χρόνος προετοιμασίας: 20’ | Χρόνος μαγειρέματος: 30’ | Μερίδες: 4- 6

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια

 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου, κατά προτίμηση από μπούτι

 150 γρ. τραχανάς ξινός Βλάχα

 1 αυγό 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη

 50 ml ελαιόλαδο

 Αλάτι, πιπέρι

Για την σούπα

 1.600 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό

 200 γρ. τραχανάς ξινός

Για το αυγολέμονο

 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

 Φρέσκος χυμός από 1 λεμόνι

 Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε τον ζωμό, μαζί με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε προσεχτικά, για να μην διαλύσουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, να «γίνουν» τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ελαφρώς η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε σταδιακά, με την κουτάλα της σούπας δόσεις από το ζουμί της σούπας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και την ανακινούμε απαλά για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με το υπόλοιπο ζουμί.

Πηγή: www.gastronomos.gr