«…δεν είναι στις προθέσεις μου να εγκλωβιστώ σε στενά κομματικά πλαίσια. Στην αυτοδιοίκηση… το σημείο αναφοράς είναι ο δημότης…»

3097

Ο Δημήτρης Λερογιάννης και η ‘αλλαγή πορείας 2020’ στον Ευρυτανικό Παλμό

«…στο όνομα των αλλαγών στο Καρπενήσι έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς τα τοπικά διαμερίσματα…»

«Ευχάριστη έκπληξη θέλουμε να είναι το πρόγραμμά μας με τις θέσεις και τους στόχους του…»

«…θα ήθελα, όταν στο μέλλον τα παιδιά μου θα σχεδιάζουν τη ζωή τους, το Καρπενήσι να είναι για αυτά μια καλή επιλογή και όχι μια σίγουρη απόρριψη…»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου, Δημήτρης Λερογιάννης δίνει την πρώτη του συνέντευξη στον Ευρυτανικό Παλμό, για την απόφασή του να ηγηθεί ενός συνδυασμού, τα προβλήματα του Δήμου και πώς φαντάζεται το μέλλον στο Καρπενήσι.

Ε.Π. Διεκδικείτε τη θέση του Δημάρχου Καρπενησίου, ύστερα από πολλές διεργασίες στο συνδυασμό σας. Τι σας έκανε να πάρετε μια τέτοια απόφαση;

Δ.Λ. Αυτού του είδους οι αποφάσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολες, γιατί επηρεάζουν κάθε όψη της ζωής μας. Όμως μερικές φορές οι καταστάσεις είναι τέτοιες που μας επιβάλλουν να κάνουμε πράξη τις πεποιθήσεις μας. Θεωρώ ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων ότι απαιτείται ένα νέο ύφος και ένα νέο ήθος στην ενασχόληση με τα κοινά σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το νέο πιστεύω ότι μπορούν να το εκφράσουν νέοι άνθρωποι. Και μάλιστα νέοι άνθρωποι που θα μπουν μπροστά σε μια προσπάθεια και δε θα είναι μόνο υποψήφιοι σε έναν συνδυασμό, φέρνοντας καινούριες ιδέες και καινούριες  πρακτικές.

Από την άλλη, στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η παρούσα δημοτική αρχή – ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις εξαγγελίες της – δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί επαρκώς πολλά από τα ζητήματα της καθημερινότητας του Δήμου. Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι εφαρμόζονται πολιτικές προσωπικών εξυπηρετήσεων ή τακτικές δημοσίων σχέσεων, χωρίς ουσιαστικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα για τη ζωή των δημοτών. Ίσως και αυτό το γεγονός, να οδήγησε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες στη συσπείρωση γύρω από τη δική μας υποψηφιότητα. Και ήταν μεγάλη η ώθηση για να πάρω αυτή την απόφαση η ευρύτατη αποδοχή και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και στις επιλογές μου, όπως εκφράστηκε τόσο από πολιτικές δυνάμεις όσο και από πρόσωπα και ως αποτέλεσμα διαλόγου και σύνθεσης.

Επιπλέον είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις έμπειρους αυτοδιοικητικούς να ενστερνίζονται την ανάγκη της ανανέωσης και της αλλαγής πορείας και να βάζουν τους εαυτούς τους κάτω από την ομπρέλα αυτής της προσπάθειας.

Ε.Π. Είστε ένας υποψήφιος, τον οποίο ανοιχτά στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και γενικά ο κεντρώος πολιτικός χώρος. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτό την απόφαση των ψηφοφόρων προεκλογικά, αλλά και τις δικές σας αποφάσεις αφού εκλεγείτε;

Δ.Λ. Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για έναν νέο άνθρωπο που ασχολείται πρώτη φορά με τα κοινά να γίνεται με αυτόν τον τρόπο αποδεκτός. Όσο αφορά τη στήριξη των κομμάτων είναι πολύ σημαντική, γιατί τα κόμματα εκφράζουν τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωσή όλοι μας έχουμε ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση. Από την άλλη δεν είναι στις προθέσεις μου να εγκλωβιστώ σε στενά κομματικά πλαίσια. Στην αυτοδιοίκηση, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, το σημείο αναφοράς είναι ο δημότης. Επομένως, αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανέμονται ορθολογικά οι πόροι, να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλοι οι δημότες, να ικανοποιούνται οι ανάγκες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πόλη του Καρπενησίου και στα δημοτικά διαμερίσματα. Σε όλα αυτά δε χωράνε, θεωρώ, κομματικές υποδείξεις. Από την άλλη στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης οι αποφάσεις των ψηφοφόρων εξαρτώνται από το πρόσωπο που ηγείται, την ομάδα των υποψηφίων, τους στόχους που θέτουν και τις αξίες που αυτοί έχουν.

Ε.Π. Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει το Καρπενήσι την τελευταία δεκαετία επί  θητειών Μπακογιάννη – Σουλιώτη; Πώς θα κάνετε τη διαφορά από τους προκατόχους σας στη δημαρχία;

Δ.Λ. Όλη η Ελλάδα έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία και αυτό δεν έχει να κάνει με τις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση και τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν και το Δήμο Καρπενησίου δεν οφείλονται σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Εγώ δεν είμαι σε καμιά περίπτωση μηδενιστής. Θα αναγνωρίσω ότι έγιναν έργα στην πόλη του Καρπενησίου με αιχμή την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης. Όμως δεν αντιμετωπίστηκαν αυτά τα έργα με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν ανταποκρίνονται, συνολικά, στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του τόπου. Με τα χρήματα, τα υπέρογκα ποσά, που δαπανήθηκαν για την ανάπλαση θα μπορούσε να έχει γίνει ένα έργο πολύ πιο λειτουργικό, πολύ πιο καλαίσθητο και εναρμονισμένο με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης και ένα έργο με πρόβλεψη για το μέλλον. Από την άλλη, αυτό που εισπράττω είναι ότι στο όνομα των αλλαγών στο Καρπενήσι έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς τα τοπικά διαμερίσματα. Σε σχέση με τα προηγούμενα, για μένα άμεση προτεραιότητα είναι να επανέλθει η κανονικότητα στο εμπορικό κέντρο της πόλης με κάθε πρόσφορο τρόπο και να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στο κέντρο και τα τοπικά διαμερίσματα. Δικός μας στόχος είναι έργα ουσίας που αφορούν την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την ασφάλεια, την καθαριότητα.

Ε.Π. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σήμερα; Πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε από τη θέση του Δημάρχου;

Δ.Λ. Στην ουσία έχω ήδη αναφερθεί στα προβλήματα. Πολύ σημαντικό πρόβλημα για μένα είναι η εγκατάλειψη των δημοτικών ενοτήτων. Άλλο ένα θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για ποιοτικό τουρισμό. Δεν έχουν αξιοποιηθεί, στο βαθμό που θα μπορούσαν, οι αθλητικές υποδομές. Τέλος η καθημερινότητά μας πάσχει. Από τη θέση στάθμευσης μέχρι την καθαριότητα οι δημότες αντιμετωπίζουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Στα τοπικά διαμερίσματα οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Και αυτά μπορούν να επιλυθούν με επεμβάσεις που δεν είναι πολυδάπανες και που μπορούν να γίνουν με την αξιοποίηση του δυναμικού του Δήμου Καρπενησίου. Για τον τουρισμό θα μπορούσε να υπάρχει μια στενή συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών για την επέκταση των δραστηριοτήτων εναλλακτικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Ε.Π. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για το Δήμο Καρπενησίου; Έχετε σκοπό να το ανακοινώσετε σύντομα; Να περιμένουμε εκπλήξεις από το συνδυασμό σας;

Δ.Λ. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα και οι τρόποι που έχουμε σχεδιάσει να τα αντιμετωπίσουμε δεν εξαντλούνται στα πλαίσια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης. Το σύνολο των προτάσεών μας θα τεθεί πολύ σύντομα στην κρίση των συμπολιτών μας με την ανακοίνωση του προγράμματός μας. Ευχάριστη έκπληξη θέλουμε να είναι το πρόγραμμά μας με τις θέσεις και τους στόχους του.

Ε.Π. Ανήκετε στη νέα γενιά και είστε πατέρας τριών μικρών παιδιών. Πώς θα θέλατε να είναι το Καρπενήσι σε 10 χρόνια;

Δ.Λ. Τα τελευταία χρόνια που απέκτησα παιδιά το βλέμμα μου πηγαίνει πέρα από το σήμερα. Τα 10 χρόνια είναι ένας ορίζοντας που δεν είναι μακρινός πια για μένα. Αυτό που θα ήθελα είναι, όταν στο μέλλον τα παιδιά μου θα σχεδιάζουν τη ζωή τους, το Καρπενήσι να είναι για αυτά μια καλή επιλογή και όχι μια σίγουρη απόρριψη.

Θα ήθελα να είναι ένας πρότυπος ορεινός δήμος. Ένας δήμος ελκυστικός για τους επισκέπτες, λειτουργικός και ανθρώπινος για τους κατοίκους, καθαρός και πολιτισμένους για όλους.