Εργαστήρια λαϊκής τέχνης θα λειτουργήσει η Μητρόπολη Καρπενησίου στις κατασκηνώσεις Φραγκίστας

2523

Στις 16 Μαρτίου ξεκινούν προσωρινά τα μαθήματα στην Π. Βίνιανη

Όπως ανακοινώνει η Μητρόπολη Καρπενησίου, δεδομένων των πάσης φύσεως δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων στα οποία θα διδάσκεται η τεχνογνωσία πανάρχαιων τεχνών. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της η Εκκλησία επί αιώνες δημιούργησε, διατήρησε, διέδωσε και διαδίδει πολιτισμό. Η UNESKO προστατεύει όχι μόνο τα αντικείμενα, αλλά και την τεχνογνωσία. Η λαϊκή τέχνη, η λαϊκή δημιουργία αναβιώνει, και ως εκ τούτου ο λαϊκός πολιτισμός έχει δυναμικότητα και μπορεί να έχει, εκτός του πολιτιστικού, οικονομικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον για τίς τοπικές κοινωνίες.

Το πρώτο μάθημα Υφαντικής θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου 15:00-19:00 και Κυριακή 17 Μαρτίου 11:00-15:00. ΠΡΟΣΟΧΗ: Προσωρινός χώρος φιλοξενίας του Εργαστηρίου θα είναι η οικεία δίπλα στο Μουσείο Βίνιανης. Το πρόγραμμα ξεκινά με μαθήματα υφαντικής σε τελάρο από την κα Ελένη Λαζαράκη. Θα γίνονται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Η υφαντική σε τελάρο είναι ο ιδανικός τρόπος να εισαχθεί κάποιος, και κυρίως παιδιά, στον κόσμο της υφαντικής. Είναι απλός στην λειτουργία του, κατάλληλος για μικρά αυτοτελή έργα και προσφέρει μεγάλη ελευθερία στην επιλογή υλικών και τεχνοτροπιών. Οι πιο πολύπλοκοι και μεγάλοι αργαλειοί δημιουργήθηκαν απλώς και μόνο για να ανταποκριθούν στην ανάγκη μιας ταχύτερης και μεγαλύτερης παραγωγής υφαντών σέ μεγάλα μεγέθη.

Προοπτική της Μητρόπολης Καρπενησίου είναι τα εργαστήρια να λειτουργούν στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πλην των περιόδων φιλοξενίας παιδιών. Πρώτη στόχευση είναι η υφαντική και η ξυλογλυπτική. Τα μαθήματα για ανηλίκους θα είναι δωρεάν. Οι ενήλικες θα επιβαρύνονται με ένα συμβολικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων μετακινήσεως και διαμονής των εκπαιδευτών.

Επίσης, από το γραφείο τύπου της Μητρόπολης εκφράζονται ευχαριστίες στους εθελοντές και συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας Γιώργο και Δήμο Καραγιάννη και Βούλα Σούκη. Για πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου στον π. Ευστάθιο Τριβυζά στο τηλέφωνο: 2237022277 (εσωτερικό 3), Τετάρτη και Παρασκευή σέ ώρες γραφείου , καθώς και στην κα Βούλα Σούκη στο τηλέφωνο: 6972831623 και 2237770879 .

Τα μαθήματα ξυλογλυπτικής θα αρχίσουν αργότερα, κατόπιν σχετικής ενημερώσεως.