Στις 9 και 10 τρέχοντος μηνός ο Κατσαντώνης «βρέθηκε» στην Αθήνα, ίσως και για πρώτη φορά τόσο μεγαλόπρεπα στην περίοδο των 200 και πλέον  χρόνων  από τον θάνατό του. Ήταν μια οργανωμένη και μαζική 2ήμερη  εκδήλωση από φορείς και σωματεία της Ηπείρου-Ρούμελης-Θεσσαλίας συνεπικουρούμενες από την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων, με τίτλο «Ο Κατσαντώνης στην Αθήνα». Στην συνδιοργάνωση μετείχαν Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Συλλόγων, Αδελφότητες και Ενώσεις.

Η ιδέα συνελήφθη από τον Δήμαρχο Βόρειων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ, με την σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή των Δημάρχων, Αγράφων: Αλέξη Καρδαμπίκη, Αμφιλοχίας: Γιώργου Κατσούλα, Αργιθέας : Ανδρέα Στεργίου, Κεντρικών Τζουμέρκων: Χρήστου Χασιάκου και Λίμνης Πλαστήρα: Παναγιώτη Νάνου. Οι εκδηλώσεις της 9/4, περιλάμβαναν θεατρική παράσταση στο θέατρο «Κιβωτός», ώρα 20.00’, στην οδό Πειραιώς με τον τίτλο «Κλέφτης», μια παράσταση για τον Κατσαντώνη. Τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι του πολυπράγμονα Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, ο οποίος συμμετείχε σαν ηθοποιός στο ρόλο του Αλή πασά. Στο ρόλο του Κατσαντώνη, ο γιός του Πάνος Σεντελές. Εξαίρετοι και οι 8 συμμετέχοντες ηθοποιοί. Ρίγη συγκίνησης και πατριωτισμού γέμισαν την κατάμεστη θεατρική αίθουσα στην οποία προσήλθαν πάνω από 400 άτομα (δεν χωρούσαν και περισσότερα). Η σκηνοθεσία και το όλο έργο είναι ίσως από τα πιο πειστικά που προσεγγίζουν την προσωπικότητα και την δράση του Κατσαντώνη. Στο τέλος παρατέθηκε ένας τεράστιος «μπουφές» με παραδοσιακές, χωριάτικες πίττες, από τα Αγραφοχώρια της Καρδίτσας και ηπειρώτικο τσίπουρο.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε από την 10.00’ στην τεράστια αίθουσα του Φιλοπρόοδου Συνδέσμου «Παρνασσός», οδός Καρύτση, στην οποία συνέρρευσαν και πάλι, πάνω από 400 άτομα, Ρουμελιώτες, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Αθηναίοι, όλοι μαζί! Η εκδήλωση περιλάμβανε: Χαιρετισμούς επισήμων και θεσμικών ατόμων, ομιλία για την «ηρωική μορφή Κατσαντώνη», από τον πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, βραβεύσεις 6 ατόμων (ένας από κάθε Δήμο) για την προσωπικότητα και την προσφορά τους στην ιστορία και παράδοση του τόπου. Η εκδήλωση περατώθηκε μετά το μεσημέρι με «Τραγούδια για Κατσαντώνη» από ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Η εκπροσώπηση από συμμετέχοντες Δήμους και την περιφέρεια Αττικής από Αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ήταν πολυπληθής και δεν είναι δυνατόν να απαριθμηθεί.

Από την Ευρυτανία συμμετείχε πολύς κόσμος, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων (Αγράφων, Καρπενησιωτών, Μοναστηρακίου, Γρανίτσας, Φραγκίστας, Κερασοχωρίου,  Βράχας,  Φουρνάς,  Δομνίστας, Ραπτόπουλου, Πανευρυτανικής κ.λ.π). Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρης Τασιός, φυσικά ο Δήμαρχος Αγράφων με τον γενικό γραμματέα Γρηγόρη Παπαθανάση, πρώην Δήμαρχοι, Αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές. Από τον Δήμο Αγράφων προτάθηκε και βραβεύτηκε ο υπογραφόμενος , συνεργάτης του Ε.Π., για την προσωπικότητα και την προσφορά του στην παράδοση και την ιστορία του τόπου με το συγγραφικό του έργο και όχι μόνο.

Αποδεδειγμένα οι εκδηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την δικαίωση του αρκετά αδικημένου από την ιστορία, προεπανασταστικού ήρωα Κατσαντώνη!

                                           Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr)