Είναι η «Όμικρον» το τέλος της πανδημίας;

Εκτός ελέγχου φαίνεται να βρίσκεται η κατάσταση στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ειδικότερα, μεγάλη ήταν η διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μιας και ο κόσμος αποφάσισε να περάσει τις ημέρες αυτές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο αριθμός των κρουσμάτων τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 άγγιξε τις 36.246, ενώ την Τρίτη 4 Ιανουαρίου τα κρούσματα έφτασαν τις 50.126! Οι πολίτες τρέχουν καθημερινά τόσο στα διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα είτε στις μονάδες του ΕΟΔΥ, ώστε να πραγματοποιήσουν έλεγχο μοριακό ή με rapidtest για να πιστοποιήσουν αν έχουν κολλήσει τον ιό. Τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Ο» έχουν δημιουργήσει αλαλούμ στη χώρα, καθώς κάποιοι έχουν απλώς μια εποχική γρίπη, ενώ άλλοι κορωνοϊό με συμπτώματα κρυολογήματος. Ο εντοπισμός μάλιστα της “Florona” και της “Delmikron” που εντοπίστηκαν στο Ισραήλ προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την Ευρυτανία ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας ημερησίως τα 25 κρούσματα. Η αυξητική τάση στο Νομό μας σύμφωνα με το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνεχίζεται, με πλήθος ντόπιων και επισκεπτών να συρρέουν στον ΕΟΔΥ για τεστ. Η έκρηξη αυτή των κρουσμάτων σίγουρα συνδέεται κατά ένα μεγάλο μέρος με τη μεγάλη επισκεψιμότητα που σημειώθηκε στην περιοχή μας καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, οι οποίες ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Στο νοσοκομείο Καρπενησίου προς το παρόν νοσηλεύονται 6 άτομα με ήπια συμπτώματα.

Τα νέα μέτρα

Η μεγάλη θετικότητα ήταν λογικό να επιφέρει νέα μέτρα για τα οποία τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να αποφασίσει η Επιτροπή. Μεγάλη ζήτηση γίνεται για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχης από τα 60 έτη που είναι σήμερα, στα 50, η καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου. Εξετάζεται επίσης το κλείσιμο της εστίας στις 23:00 ή στις 22:00, καθώς και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης. Αναφορικά με τα σχολεία αυτά πρόκειται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο όμως θα υπάρξει αύξηση των τεστ, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ

Δυσβάσταχτο είναι το ποσό το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες εμβολιασμένοι και μη κατά κύριο λόγο των μοριακών τεστ για να πιστοποιήσουν αν έχουν κολλήσει τον ιό, που μέχρι τώρα ανέρχονταν στο ποσό των 60 ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι μειώνεται η τιμή των μοριακών τεστ (PCR) με πλαφόν τα 47 ευρώ το PCR. Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών (π.χ. δειγματοληψία κατ’ οίκον) οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από τη μεριά του εκφράζει την αντίθεσή του για τη μείωση της τιμής των τεστ, η οποία όπως υποστηρίζουν μπορεί να φέρει μείωση στην ποιότητα υπηρεσιών.

Έρχεται το τέλος της πανδημίας;

Πολλά είναι επίσης τα σενάρια σχετικά με το τέλος της πανδημίας που πιθανότατα να επιφέρει η μετάλλαξη «Όμικρον» από την οποία σημειώνονται κατά κύριο λόγο ήπια συμπτώματα. Το αν η νέα μετάλλαξη σημάνει όμως το τέλος σύμφωνα με τους ειδικούς θα φανεί τις επόμενες μέρες και κυρίως στα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν από τους ανεμβολίαστους πολίτες.