Κλειστά τα σχολεία

Πυκνό χιόνι έφερε στην Ευρυτανία η έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία έπληξε τη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου 2021. Αναλυτικότερα έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε στην Ευρυτανία αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας το χιόνι κάλυψε όλο το Καρπενήσι, αλλά και την υπόλοιπη Ευρυτανία.

Οι Δήμοι αμέσως συνέστησαν τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, ενώ για τις μετακινήσεις τους απαραίτητη θεωρήθηκε η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η χιονόπτωση σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους που σημειώθηκαν, αγγίζοντας τους -13 βαθμούς κελσίου τη νύχτα, δημιούργησαν προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Παρά τις προσπάθειες καθαρισμού του οδικού δικτύου η χιονόπτωση συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των Δήμων και της Περιφέρειας.

 Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο κατάφερε και παρέμεινε ανοιχτό, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά από τη Δευτέρα, χωρίς αλυσίδες. Προτείνεται οι οδηγοί να φέρουν μαζί τους αλυσίδες, λόγω του ισχυρού παγετού. Παράλληλα στόχος των αρχών ήταν το χιόνι και ο παγετός να μην εμποδίσουν την μετακίνηση των πολιτών για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς σε Καρπενήσι και Φραγκίστα. Η Π.Ε. Ευρυτανίας ανακοίνωσε ότι έθεσε σε κίνηση 30 μηχανήματα  (17 εκχιονιστικά και 13 μηχανήματα έργου) για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό όλου του Νομού Ευρυτανίας, ενώ το δίκτυο ράχη Τυμφρηστού – Αγία Τριάδα  στη θέση βράχος παρέμεινε κλειστό για ένα διάστημα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Σε ετοιμότητα τα μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας

Μετά το έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Προέδρους των  Περιφερειακών Ενοτήτων Δήμων. Στη τηλεδιάσκεψη προΐσταντο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης καθώς και οι υπόλοιποι 12 Πρόεδροι των ΠΕΔ και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός όλων των φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας ώστε να εφαρμοσθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη, ενεργοποιήθηκαν 42 σημεία αποθήκευσης και διάθεσης αλατιού με επαρκείς ποσότητες (4.500 τόνοι άμεσης διαθεσιμότητας), ενώ παρέμειναν σε ετοιμότητα 257 εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες και πολυμηχανήματα, τα οποία αξιοποιήθηκαν, όταν παρέστη ανάγκη.

 «Καταφέραμε και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση του καιρικού φαινομένου να κρατήσουμε ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο σχεδόν στο σύνολό του. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που επιχειρούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση περιοχών της Εύβοιας. Πιέζουμε για να ενταθούν οι προσπάθειες και να ηλεκτροδοτηθούν άμεσα όλες οι περιοχές. Καλούμε τέλος τους Στερεοελλαδίτες να είναι σε εγρήγορση, γιατί αναμένεται και τρίτη φάση του καιρικού φαινομένου, με χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. 

Δίπλα στους δημότες ο Δήμος Καρπενησίου

Η επιχείρηση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου με ρίψη άλατος κυρίως λόγω του υψηλού παγετού που επικράτησε στην περιοχή μας συνεχίστηκε μέχρι και την Τρίτη.Από τη μεριά του ο Δήμος Καρπενησίου δηλώνει στη διάθεση όλων των δημοτών, με σκοπό την εξυπηρέτησή τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με την πρόσβασή τους στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Για την αναφορά προβλημάτων που σχετίζονται με την κακοκαιρία σε υποδομές του Δήμου (αποχιονισμοί οδών, βλάβες δικτύων κ.λ.π.) οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν στην τηλεφ. Γραμμή του Δημότη: 15455, στο τηλ. 6974031082 και μέσω της εφαρμογής Novoville. Σχετικά με την εκστρατεία του εμβολιασμού στις δύσκολες συνθήκες δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς σε ηλικιωμένους αν των 75 ετών και σε όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές που αδυνατούν να μεταβούν στα κέντρα εμβολιασμού να καλούν στα παρακάτω τηλέφωνα ( τηλ. επικοινωνίας: 15455, Αντιδήμαρχος υπεύθυνος Covid 19 Γιάννης Σβερώνης: 6974031082, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Σοφία Ζαλοκώστα: 6981313581).

Επί ποδός και χωρίς ρεύμα τα Άγραφα

Στα λευκά ντύθηκαν όλα τα χωριά του Δήμου Αγράφων με τον ερχομό της «Μήδειας», προξενώντας κάποια προβλήματα, κυρίως λόγω παγετού χωρίς όμως ιδιαίτερου μεγέθους. Ειδικότερα χωρίς ρεύμα έμεινε η Δ.Ε. Αγράφων για ένα χρονικό διάστημα, όπως και το Ραπτόπουλο της ΔΕ Ασπροποτάμου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε με την συμβολή των υπαλλήλων της ΔΕΗ, ενώ μεγάλες ήταν οι προσπάθειες των μηχανημάτων σε συνεργασία με τούς τοπικούς Προέδρους για να δώσουν πρόσβαση στα χωριά. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης με συνεργασία και κατανόηση των δυσκολιών δίνονται λύσεις.

Κλειστά για τρεις μέρες τα σχολεία σε Καρπενήσι και Άγραφα

Η έντονη χιονόπτωση και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες οδήγησαν τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων στην απόφαση να κρατήσουν κλειστές όλες τις σχολικές μονάδες από τη Δευτέρα 15 έως και σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021. Τα μαθήματα σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκαν με τηλε-εκπαίδευση. Οι παιδικοί- βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και το ΚΔΑΠ Μεα  λειτούργησαν κανονικά στο Καρπενήσι, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς Αγράφων που παρέμεναν κλειστοί.