Μια άγνωστη ιστορία στη σκιά της θρυλικής γέφυρας

Ένα άγνωστο γεγονός για πολύ κόσμο ήταν η κατασκευή το 1957 μίας τσιμεντένιας γέφυρας δίπλα ακριβώς από την θρυλική γέφυρα Μανώλη στο Αγραφιώτη ποταμό και πριν την κατασκευή της λίμνης Κρεμαστών και η οποία λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια έμελλε να καταρρεύσει.

Η συγκεκριμένη γέφυρα εγκαινιάστηκε τις 13 Οκτωβρίου 1957 από τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών Χρυσόστομο Καραπιπέρη και Νομάρχη Ευρυτανίας τον Μαρκόπουλο, με διθυραμβικά άρθρα στις εφημερίδες. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της νέας γέφυρας Μανώλη. Αρκετές πληροφορίες αναφέρουν ότι η γέφυρα κατέρρευσε αμέσως μετά τα εγκαίνια. Η γέφυρα άντεξε μόνο δύο με τρεις μήνες από αναφορές που υπάρχουν.

Ο τοπικός μύθος αναφέρει ότι η σύγχρονη γέφυρα δεν άντεξε δίπλα στον θρύλο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάρρευση έπήλθε από πιθανή κακή κατασκευή της εποχής εκείνης.

Στις παρακάτω φωτογραφίες από εφημερίδα της εποχής την “Παναιτωλική” απεικονίζονται τα ντοκουμέντο εκείνης της εποχής ακόμη και τα βιτριολικά σχόλια κατά του υπουργού για την πτώση της γέφυρας.

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική χορηγία του κ. Γιάννη Οικονομίδη και μία από την κατασκευή της του κ. Στέφανου Σιόπουλου.

Πηγή dytikievritania.blogspot.com.