Σημαντική γιορτή τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου που λέγεται και «ημέρα της Παναγίας της Αρχισπορίτισσας» ταυτιζόμενη με τις γεωργικές εργασίες, ή ακόμα και «Πολυσπορίτισσας» επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζεται να βράζουν πολυσπόρια, έθιμο που στην Ευρυτανία τιμούσαμε πάντα.

Τα πολυσπόρια είναι παραδοσιακό φαγητό που το έφτιαχναν την παραμονή ή το πρωί της 21ης Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου), για να ευλογηθεί η σπορά που έχει ήδη γίνει, ώστε να είναι καρπερή. Σε κάποια μέρη πήγαιναν και στην εκκλησία ένα πιάτο από το φαγητό, επίσης για ευλογία…. Στη λαϊκή μνήμη όμως τα «εισόδια» συνδέονται με την «εσοδεία», την αρχή του χειμώνα, αλλά και την εποχή που η καλοκαιρινή σοδειά έχει καταναλωθεί κατά το ήμισυ, αλλά και που όλοι οι καρποί έχουν συγκεντρωθεί στο σπίτι, για τον υπόλοιπο χειμώνα. Έτσι, η ημέρα λογίζεται ως ιδανική να προσφερθούν στην Παναγία τα «Πολυσπόρια» για την (ήδη) καλοσοδειά και τη (μελλοντική) γονιμότητα της γης.

Τα πολυσπόρια τα μοίραζαν “για τα χρόνια πολλά” και να εξασφαλίσουν κατά το ερχόμενο έτος την αφθονία των καρπών, ενώ σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια (σιτάρι, καλαμπόκι, κουκκιά, κ.λ.π.) και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε: όπως τρέχει το νερό, να τρέχη το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν.

Σήμερα Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, γιορτάζουμε την Παναγία την Πολυσπορίτισσα λοιπόν, ακόμη και όσοι δεν είμαστε αγρότες και δεν έχουμε σοδειά να περιμένουμε. Γιορτάζουμε έναν από τους μεγαλύτερους συμβολισμούς της γενναιόδωρης Αυτής Μητέρας, τους καρπούς και τους σπόρους γενικά στη ζωή μας.

Αυτό σκεφτόμουν το πρωί που μίλησα με τη μάνα μου και μου είπε «Χρόνια πολλά» σήμερα γιορτάζω… σαν σήμερα έμαθα ότι είχα καρκίνο πριν από 29 χρόνια. Σκεφτόμουν τι καταπληκτικός συμβολισμός! Όταν πριν από 30 χρόνια αυτή η γυναίκα μάζεψε τα τρία της παιδιά και μας είπε «εγώ αύριο φεύγω για την Αθήνα να κάνω μια εγχείρηση και μπορεί να μην ξαναγυρίσω… να είστε δυνατοί και φροντίζετε ο ένας τον άλλον…», με τη βοήθεια της Παναγίας έβαλε τους σπόρους και 30 χρόνια μετά όχι μόνο ζει αλλά δρέπει και τους καρπούς όλων αυτών των χρόνων αγώνα. Έζησε για να δει χαρές, να παλέψει αγωνίες και λύπες, να χαρεί τα έξι εγγόνια της και τα παιδιά της να μεγαλώνουν και να έχουν φτάσει σαράντα και χρονών. Έγιναν πολλά τα σπόρια με τη χάρη της Παναγιάς και ό,τι και να γίνεται στις ζωές μας, η σπορά κάποτε καρποφορεί και θα αποδώσει ξανά και ξανά.

Η Πολυσπορίτισσα λοιπόν, δεν είναι μόνο για τα χωράφια αλλά για κάθε είδους σπορά και συγκομιδή. Γιατί όταν ταπεινά της ζητάς τη βοήθειά της, πάντα θα σου τη δώσει πολλαπλάσια. Άλλωστε ό,τι σπέρνουμε θερίζουμε, λέει ο νόμος του σύμπαντος.