Επιστολή φωτιά του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Θ.Χ.Π κ. Βασίλης Τσιγαρίδας για την λειτουργία του, για τα κριτήρια εισαγωγής περιθαλπομένων και για το παρασκήνιο.

Τελειωμό φαίνεται να μην έχει η διαμάχη που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω από το Θ.Χ.Π. Ευρυτανίας. Διοίκηση, συνδικαλιστικά όργανα, τοπικοί φορείς, Περιφερειάρχης έχουν από καιρό εμπλακεί με στόχο να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ή κατ΄ άλλους να δημιουργηθεί πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Τελευταίο περιστατικό που ξεσήκωσε αντιδράσεις οι ομιλίες τοπικών αρχόντων κατά την τελευταίο εορτασμό του Θ.Χ.Π. στις 5 Αυγούστου, που τέντωσαν για ακόμα μια φορά το σκοινί με την υπάρχουσα Διοίκηση. Με επιστολή του στα μέσα, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Θ.Χ.Π κ. Βασίλης Τσιγαρίδας μιλά αιχμηρά για τα όσα συνέβησαν εκεί, αλλά και την λειτουργία του Θεραπευτηρίου. Σημείο αιχμής της επιστολής τα όσα αναφέρει για τις σκιερές πιέσεις κέντρων – που δεν κατονομάζει – για την παράτυπη εισαγωγή ατόμων ως περιθαλπόμενους.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Τσιγαρίδα, και αναμένουμε την συνέχεια, μήπως και καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει με το Θ.Χ.Π. και έχει γίνει το ‘‘μήλον της Έριδος’’.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Θ.Χ.Π κ. Βασίλης Τσιγαρίδας

 

Η επιστολή του κ. Τσιγαρίδα : ‘‘Στην ετήσια γιορτή στις 5 Αυγούστου για τον προστάτη του Θ.Χ.Π Ευγένιο Αιτωλό, επαναλήφθηκαν απρέπειες που είχαν λάβει χώρα και κατά τη διάρκεια της περσινής γιορτής. Τότε είχε σχολιαστεί σχεδόν με περιπαικτικό ύφος ακόμη και η ρητορική δεινότητα του Προέδρου του Θ.Χ.Π, από προσκεκλημένο γνωστό θεσμικό παράγοντα που εφέτος δεν μας τίμησε με την παρουσία του- τον έφαγε ίσως η μαρμάγκα;  Είχαμε όμως ανάλογη συμπεριφορά από αγχωμένο τοπικό παράγοντα (που μάλλον θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη) που φαίνεται «δεν αντιλήφθηκε» ότι ήταν προσκεκλημένος.

Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία και το σκοπό του Θεραπευτηρίου μας.

  • Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος του. Θεραπευτήριο για χρονίως πάσχοντες  έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να περιθάλπει και αρκετούς συμπολίτες μας με φυσιολογικό γήρας.
  • Για τη λειτουργία του Θ.Χ.Π το ελληνικό δημόσιο καταβάλει περίπου 2.000.000 ευρώ το χρόνο, ένα εκατομμύριο  ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού και άλλο  ένα μέσου ΕΟΠΥΥ.
  • Τα όσα σκοπίμως ή από άγνοια λέγονται και γράφονται  περί χρηματοδότησης από διάφορες πηγές,  Έλληνες του εξωτερικού, Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο κλπ δεν αληθεύουν. Καμιά συλλογικότητα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν έχει προσφέρει στο Θ.Χ.Π ούτε ένα λεπτό του ευρώ! Σε αντίθεση με  πολλούς συμπολίτες μας που  προσφέρουν  ακόμη και από το υστέρημά τους.
  • Στους σκοπούς του Θεραπευτηρίου δεν περιλαμβάνεται η περίθαλψη αστέγων, εξαρτημένων ή με οικονομικά προβλήματα πολιτών. Δεν είναι χώρος απόθεσης ηλικιωμένων και χειμαζόμενων συμπολιτών μας. Για αυτές τις κατηγορίες δημιουργούν δομές οι δήμοι, η εκκλησία και διάφορες συλλογικότητες. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τη δημοτική μας αρχή. Αντί να εξαντλεί τη δραστηριότητά της σε ανέξοδες συμβουλές,  προτροπές και ανούσια  λογύδρια, ας δημιουργήσει  ανάλογες δομές για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
  • Πολύς λόγος γίνεται για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου και «ανησυχία» για το πότε θα λειτουργήσει. Να επισημάνουμε ότι: Η ανέγερσή της έγινε με τη συμμετοχή του Θ.Χ.Π και κοινοτικά κονδύλια έτσι χωρίς πρόγραμμα. Ούτε  νέος οργανισμός είχε φτιαχτεί, ούτε το ανάλογο προσωπικό είχε προβλεφθεί για τη λειτουργία της για αυτό παρέμεινε κλειστή μετά την αποπεράτωσή  της. Δεν γνωρίζω αλλά αμφιβάλλω εάν είχαν και ποιους επαγγελματίες υγείας συμβουλευτεί, ξέρω όμως ότι η επικρατούσα πλέον επιστημονική κατεύθυνση είναι παντελώς  αντίθετη στη δημιουργία τεραστίων  ασύλων «Τύπου Λέρου»  και προκρίνει τη δημιουργία μικρών ευέλικτων δομών συνδεδεμένων  με την κοινότητα. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής κάναμε δεκτή την πρόταση του συλλόγου γονέων ατόμων με αναπηρία για την παραχώρηση ενός μέρους της αναξιοποίητης νέας πτέρυγας για τη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για συμπολίτες μας με βαριά αναπηρία.

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι: Όσο διάστημα διοικεί το παρόν ΔΣ  οι εισαγωγές των περιθαλπομένων γίνονται με διαφανή  κριτήρια και με γνώμονα τις ανάγκες και την οικονομική τους κατάσταση.

Όσοι δε νομίζουν ότι θα πιέσουν με τους γνωστούς τρόπους, επιστολές σε υπουργούς και παρεμβάσεις σε κυβερνητικούς παράγοντες  ματαιοπονούν.  Μοναδικός μας σκοπός είναι η διαρκής βελτίωση  των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων μας.

Η τακτική της χρησιμοποίησης του Θεραπευτηρίου  για την ικανοποίηση προσωπικών και πολιτικών φιλοδοξιών δεν είναι στην κουλτούρα και στις επιδιώξεις της παρούσας Διοίκησης.

Αυτά για τη ώρα και ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω’’.