Με τη μισή σχεδόν Ελλάδα να βρίσκεται σε σκληρό lockdown, φέτος η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί στο σπίτι, με τον χαρταετό σε κοντινά πάρκα, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά, τι ισχύει για το sms στο 13033.

Ανοιχτά θα μείνουν τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα, ενώ οι μετακινήσεις με sms 2,3 και 6, αυστηρά θα γίνονται όπως μέχρι σήμερα για κοντινές αποστάσεις και εντός δήμου.

Για το sms 6 στο 13033 δηλαδή για τις μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

Αναλυτικα Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσουν τα εξής:

Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κ.ο.κ.).

Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ATM τραπεζών πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

Tο έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Και από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα για τις αγορές της τελευταίας στιγμής, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που θα είναι κλειστά.

Ανοιχτά θα είναι επίσης, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και μίνι μάρκετ.

Ειδικά για τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο, αυτά θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής αλλά φέτος δεν θα κάνουν το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα.

Οι πολίτες, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, στέλνοντας τον κωδικό 2 στο sms 13033.

dikaiologitika.gr