Η κακοκαιρία «Ελπίς» έδειξε τα δόντια της στην Αθήνα

Κύμα κακοκαιρίας έπληξε από το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου 2022 την Αττική, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, βυθίζοντας ολόκληρη την Αθήνα, αλλά και πολλά νησιά όπως η Νάξος, η Τήνος, η Άνδρος και η Σύρος στα χιόνια. Η πυκνή χιονόπτωση που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στο «κλεινόν άστυ» δημιούργησε πλήθος προβλημάτων, με πτώσεις δέντρων, διακοπή ρεύματος, αλλά και εγκλωβισμένους στα χιόνια πολίτες. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε όλη την υπόλοιπη ημέρα, δυσχεραίνοντας και σε πολλά σημεία διακόπτοντας την κυκλοφορία των δρόμων της Αθήνας, ακόμη και γύρω από το Σύνταγμα. Πολλοί από τους απελπισμένους πολίτες που γυρνούσαν από τις δουλειές τους αναγκάστηκαν ακόμη και να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να φτάσουν στα σπίτια τους με τα πόδια! Τραγικές όμως ήταν και οι εικόνες που μετέδιδαν τα δελτία ειδήσεων με πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, καθώς και στη Λεωφόρο Μαραθώνος για πάνω από 12 ή και 24 ώρες, αβοήθητοι κρατώντας τις μηχανές των αυτοκινήτων τους ανοικτές για να ζεσταθούν. Αρκετοί είναι μάλιστα αυτοί που μιλάνε για απουσία της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ανευθυνότητα των υπευθύνων της Αττικής Οδού. Σωτήρια κρίθηκε η παρέμβαση του Στρατού αργά τη νύχτα, όπου ακόμη και την επόμενη μέρα το πρωί της Τρίτης 25 Ιανουαρίου συνέβαλαν στον αποχιονισμό του δρόμου και σε βοήθεια των οδηγών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -4 βαθμούς κελσίου είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει το χιόνι, το οποίο ακόμη και το πρωί της Τρίτης ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση πίεσε την εταιρεία η οποία αποφάσισε να αποζημιώσει τα αυτοκίνητα της Αττικής Οδού με το ποσό των 2.000 ευρώ.

Καθαρή αλλά παγωμένη η Ευρυτανία

Διαφορετικό όμως ήταν το σκηνικό αυτές τις ημέρες στην Ευρυτανία, καθώς τα φαινόμενα που χτύπησαν τις ανατολικές περιοχές φαίνεται ότι δεν επηρέασαν την ορεινή Ευρυτανία, η οποία είναι συνηθισμένη από τα φαινόμενα που επέφερε η κακοκαιρία «Ελπίς». Από το Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα και την Τρίτη 24 και 25 Ιανουαρίου αντίστοιχα η Ευρυτανία μπήκε στην κατάψυξη, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν όλη την ημέρα κυμαίνονταν από -3 έως -12 βαθμούς κελσίου με έντονους βοριάδες, αλλά και με ηλιοφάνεια. Οι επικίνδυνες αυτές θερμοκρασίες οδήγησαν τους αρμόδιους των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων να αποφασίσουν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Καρπενησίου να είναι κλειστές, ενώ κανονικά λειτούργησαν οι Παιδικοί Σταθμοί και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Συνυπολογίστηκε επίσης η δυσκολία στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αναφορικά με τον αερισμό των σχολικών χώρων καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία. Παράλληλα ο Δήμος Καρπενησίου έπειτα από επικοινωνία με τους δυο κολυμβητικούς συλλόγους, αποφάσισε την ίδια μέρα το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρπενησίου να μείνει κλειστό λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καρπενησίου ξεκίνησαν τα μαθήματά τους  στις 9:00 π. μ., ενώ του Δήμου Αγράφων στις 10:00 π.μ. και κανονικά λειτούργησαν οι Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ.