«Πρόγραμμα Δράσης Αγωγής Υγείας Εκπαίδευσης Αυτοεξέτασης Μαστού στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας»

O καρκίνος μαστού είναι μία νόσος που αφορά σημαντικό αριθμό γυναικών. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι 1 στις 9 γυναίκες θα προσβληθούν από καρκίνο μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν περί τα 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου μαστού ανά έτος. Οι θάνατοι από καρκίνο μαστού στη χώρα μας είναι περίπου 1.600 γυναίκες ανά έτος. Ο καρκίνος μαστού, λοιπόν, είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Παρά την ανησυχητική συχνότητα εμφάνισης της νόσου θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η θνησιμότητα μειώνεται. Οι καλύτερες προοπτικές οφείλονται στις προόδους της ιατρικής στη θεραπεία, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση.

Η πρόληψη του καρκίνου μαστού δεν γίνεται πρωτογενώς. Δηλαδή δεν γίνεται ΠΡΙΝ την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων.

Γίνεται δευτερογενής πρόληψη η οποία περιλαμβάνει:

• Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα

• Την κλινική εξέταση του μαστού από τον Ιατρό

• Την μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας για να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση κακοηθειών στον πληθυσμό του Δήμου Αγράφων, πραγματοποιεί Πρόγραμμα Δράσης Αγωγής Υγείας για την εκπαίδευση αυτοεξέτασης μαστού, σε γυναίκες ηλικιακών ομάδων 20- 70 ετών και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό κακοηθειών, στο οποίο θα προβληθεί επιμορφωτικό εκπαιδευτικό υλικό, θα γίνει επίδειξη αυτοεξέτασης μαστού και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν πρακτικές αυτοεξέτασης, να επιλύσουν τυχόν απορίες από το Ιατρικό προσωπικό και την Επισκέπτρια Υγείας, καθώς και να λάβουν ενημερωτικό υλικό.

Η Δράση Αγωγής Υγείας για την εκπαίδευση αυτοεξέτασης μαστού θα πραγματοποιηθεί στις: 29 Νοεμβρίου 2022, 7 Δεκεμβρίου 2022 και 21 Δεκεμβρίου 2022. Για πληροφορίες συμμετοχής το κοινό μπορεί να καλεί στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας στα τηλέφωνα 2237 3 51000 και 22373 51036.