Τι απαντά η ΠΕ Ευρυτανίας

Σε μια καταγγελία για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Καρπενησιώτη ποταμό και ιδιαίτερα στη θέση ‘Γαύρος’, προχώρησε η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ, αναφέροντας μάλιστα ότι πρόκειται για καταστροφή του σημείου. Στην καταγγελία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για μια ακόμα φορά η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας προχωράει στην υλοποίηση έργου χωρίς τις απαραίτητες πρόνοιες για την διαφύλαξη της πανίδας, της χλωρίδας και του φυσικού κάλους.

Η διάνοιξη και ο καθαρισμός του Καρπενησιώτη ποταμού στο ύψος του Γαύρου, για την αποφυγή υπερχείλισης και πλημμυρικών φαινομένων, πραγματοποιείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος με αποτέλεσμα να πληγώνεται ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο και να κινδυνεύει με αφανισμό ο πληθυσμός της πέστροφας του ποταμιού.

Τέτοια έργα πρέπει να εντάσσονται σε συνολικό , καλά μελετημένο, προγραμματισμό και να πραγματοποιούνται μετά από θετική γνώμη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών (πχ Δασαρχείο) και των τοπικών κοινωνιών και σε περιόδους όπου δεν συντρέχουν πιεστικές καιρικές συνθήκες και άμεσοι κίνδυνοι.

Επειδή οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής είναι βαριές και το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου έργου μεγάλο, το ΚΚΕ μέσω της Λαϊκής Συσπείρωσης θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με την ΠΕ Ευρυτανίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Αριστείδη Τασιό για το θέμα, ο οποίος μας απάντησε:

«Στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας προχωρήσαμε στον καθαρισμό της κοίτης του υδατορέματος «Καρπενησιώτης» στην θέση «Γαύρος» για την προστασία του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Προυσό καθώς και παρακείμενων ιδιοκτησιών.

Οι εργασίες οι οποίες εκτελέστηκαν στο ανωτέρω πλαίσιο ήταν απολύτως αναγκαίες και επείγουσες διότι η εν λόγω περιοχή παρουσίαζε αυξημένη επικινδυνότητα, δεδομένου ότι τον περσινό χειμώνα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και καταιγίδες οι οποίες οδήγησαν και στην κήρυξη του Δήμου Καρπενησίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, στην οποία παραμένει έως σήμερα, είχαμε κατάρρευση της μίας από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Προυσό στην θέση αυτή. Επιπλέον από τους ιδιοκτήτες του παρακείμενου ιχθυοτροφείου είχαμε συνεχείς αναφορές για τον κίνδυνο ολικής καταστροφής τον οποίον διέτρεχε η μονάδα τους, από την επιπλέον συσσώρευση αδρανών υλικών στην ευρύτερη περίμετρο της ιδιοκτησίας τους.

Η  απόφαση για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών λήφθηκε, συνυπολογίζοντας με τα ανωτέρω, την σπουδαιότητα για την Περιφερειακή μας Ενότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Προυσό, το γεγονός ότι παρατηρούνται όλο και πιο συχνά ακραία – έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορούν να επιφέρουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σημαντικές καταστροφές σε τεχνικά έργα και ιδιοκτησίες, σε συνδυασμό με το ότι το αντικείμενο του καθαρισμού των υδατορεμάτων, ειδικά στις πεδινές κοίτες, αποτελεί εξολοκλήρου αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας.

Εννοείται ότι κατά την εκτέλεση των παρεμβάσεων ελήφθησαν υπόψη τόσο η διατήρηση του φυσικού τοπίου όσο και περιβαλλοντικά ζητήματα.   

Σχετικά με το θιγόμενο θέμα της πιθανής μείωσης του πληθυσμού της πέστροφας στο ποτάμι, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί θα συνδράμουμε μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών μας στην αποκατάσταση του όποιου προβλήματος».