Τις φωνές του ένωσαν οι κτηνοτρόφοι της Ευρυτανίας με το αγωνιζόμενο αγροτικό κίνημα και την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων την Κυριακή το μεσημέρι στις 12 Φεβρουαρίου 2022 στην κεντρική πλατεία της Βαλαώρας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στη διαμαρτυρία τους «Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα είναι η πρώτη απάντηση. Λέμε όχι στη συνέχιση της κοροϊδίας και των ψεύτικων υποσχέσεων. Να μην μας εξαπατούν με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, κάτω από το φόβο των κινητοποιήσεων μας. Ο μαζικός, οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό μας διδάσκει η πείρα του 2016 με την κατάκτηση του αφορολόγητου».

Αναφορά βέβαια κάνει ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων και στους αγώνες τους που οδήγησαν στο «πάγωμα» του πάρκου φωτοβολταικών στη Βαλαώρα που θα ήταν η οριστική ταφόπλακα για τους αγρότες της περιοχής, αλλά και στους νικηφόρους αγώνες των ντελιβεράδων, των λιμενεργατών της COSCO και στην αποφασιστικότητα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Περίπου 50 κάτοικοι της Βαλαώρας, ανεξαρτήτου πολιτικής ιδεολογίας, παραβρέθηκαν στην πλατεία του χωριού τους για την συγκέντρωση-διαμαρτυρίας ώστε για να δώσουν το παρών στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις.

Μίλησε ο Γιάννης Γιαννούλης εκπρόσωπος του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και ο Γιώργος Μπακογιώργος, ενώ στο πλευρό των συγχωριανών του ήταν και ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας Θωμάς Κώτσιας.

Τι διεκδικούν

Οι Αγροκτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και διεκδικούν την άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων και  την άμεση, πραγματική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, τις κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την κατάργηση της ΚΥΑ που συνεχίζει «να πετσοκόβει ενισχύσεις», όπως τονίζουν οι ίδιοι. Επίσης με στη διαμαρτυρία τους αναφέρουν: «ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για την πανδημία, ενώ λέμε ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες και τέλος να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, του αυταρχισμού και των αγροτοδικίων εδώ και τώρα».