‘Κοκκίνισε’… το Καρπενήσι

6067

Το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Καρπενήσι

Δημήτρης Κουτσούμπας: ‘Η ΚΝΕ είναι εδώ! Εδώ που ο λαός μας ονειρεύτηκε και πάλεψε για μία άλλη Ελλάδα του δίκιου και της προκοπής, χωρίς δυνάστες ντόπιους και ξένους’

Αναλυτικά όσα έγιναν

Στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 και τα είχε όλα! Πάνω από 4.000 νέοι από διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας επισκέφτηκαν το Καρπενήσι και κατασκήνωσαν στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου, όπου και ακολούθησαν μια σειρά εκδηλώσεων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο χώρος του Κεφαλόβρυσου διαμορφώθηκε κατάλληλα με τη βοήθεια της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας με τουαλέτες και ξύλινες ντουζιέρες, ώστε να εξυπηρετήσουν, τον μεγάλο για τα δεδομένα του Καρπενησίου, αριθμό των επισκεπτών κάνοντας ευχάριστη και δυνατή την παραμονή τους στη φύση.

Η άφιξη

Το πρωί της Παρασκευής τα πρώτα πούλμαν άρχισαν να φτάνουν στο κέντρο της πόλης με πολλούς από αυτούς να κατευθύνονται προς το Κεφαλόβρυσο, όπου και στη συνέχεια κατασκήνωσαν για δύο ημέρες καταλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρη την έκταση της περιοχής, τόσο οι ίδιοι οι κατασκηνωτές, όσο και το πλήθος των λεωφορείων που τους μετέφεραν.

Οι εκδηλώσεις

Πρώτη ημέρα

Οι εκδηλώσεις του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ ξεκίνησαν από την Παρασκευή με δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με πεζοπορία ανά 100 άτομα και με Workshop με θέμα: «Η Μάχη του Κεφαλόβρυσου (Καρπενήσι, 1823) -Ο ρόλος της Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στηνΕλλάδα μέσα από τις σελίδες του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 -1949)». Ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί από τους Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕτον Θάνο Μπίμπα, Γραμματέα του Συμβουλίου ΠεριοχήςΑνατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τον εκπρόσωπο των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία και τον ο Άρη Πλωμαρίτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ. Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή βίντεο για τη Μάχη του Καρπενησίου, καθώς και βραβεύσεις. Αποκορύφωμα της βραδιά ήταν το υπαίθριο παραδοσιακό – δημοτικό γλέντι που στήθηκε και κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, με τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο χορό όπου ντόπιοι και ξένοι έγινα έναν υπό τους ήχους του κλαρίνου του Πάνου Πλαστήρα, του τραγουδιού του Πάνου Θεοδωρογιάννη και της Γιώτας Βέη.

Δεύτερη ημέρα

Το Σάββατο η ημέρα των κατασκηνωτών ξεκίνησε με δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και με επίσκεψη στο Μουσείο Κορυσχάδων. ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο λόφο του Αγίου Δημητρίου. Και τις 2 μέρες διεξήχθη τουρνουά μπάσκετ 3on3 και τουρνουά βόλεϊ. Νωρίς το μεσημέρι στο Καρπενήσι βρέθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το διήμερο φεστιβάλ, ο οποίος συναντήθηκε στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό συνομίλησαν μαζί του και του παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, για τις εξελίξεις στην πολιτική καθώς και για την έκβαση του φεστιβάλ. Το απόγευμα ο κ. Κουτσούμπας υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου μαζί με τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Κατάμεστη ήταν η πλατεία από τους νέους κατασκηνωτές της ΚΝΕ, οι οποίοι βούλιαξαν την κεντρική πλατεία τόσο με την παρουσία τους όσο και με τα συνθήματά τους που αντηχούσαν σε όλο το Καρπενήσι. Μετά τη λήξη της ομιλίας οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν πεζοί στο Κεφαλόβρυσο κατά εκατοντάδες όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, αλλά και συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με την Ρίτα Αντωνοπούλου, που για δεύτερη βραδιά πολλοί από τους Καρπενησιώτες παρευρέθηκαν στο αντάμωμα, ώστε να απολαύσουν την μαγευτική φωνή της τραγουδίστριας, που παρά την βροχή η οποία  έπεφτε κανείς δεν αποχώρησε από τη συναυλία. Η μουσική συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Η δηλητηρίαση

Την Κυριακή τα ξημερώματα και λίγες ώρες  πριν την αναχώρηση των κατασκηνωτών από το Καρπενήσι 34 άτομα νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας σύμφωνα με τον ιατρό κ. Καρατσίκη Δημήτριο. Οι περισσότεροι πήραν εξιτήριο και έφυγαν από το νοσοκομείο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ενώ οι τέσσερις τελευταίοι νεολαίοι που είχαν παραμείνει στο νοσοκομείο πήραν εξιτήριο την επόμενη ημέρα, καθώς σημείωσαν εντονότερα συμπτώματα. Ο κ. Μπασδέκης εξήγησε πως «δεν ήταν κάτι πολύ σημαντικό, αλλά μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο». Σε ό,τι αφορά τις αιτίες έγινε γνωστό σύμφωνα με ομολογία των ίδιων των ατόμων που νοσηλεύτηκαν, ότι για την γαστρεντερίτιδα ένοχο είναι το νερό που ήπιαν κατά τη διάρκεια πεζοπορίας τους, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στον Καρπενησιώτη ποταμό, από όπου η ομάδα των νεαρών ήπιε νερό.

Η ομιλία του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. στο Καρπενήσι

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας , Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πλατεία Καρπενησίου, μεταξύ άλλων είπε:

‘’ Το ΚΚΕ είναι εδώ! Η ΚΝΕ είναι εδώ! στη Ρούμελη του Άρη και του Νάκου Μπελή, του Χαρίλαου Φλωράκη και του Διαμαντή. Στην καλύβα του Στεφανή και στις Κορυσχάδες. Στη Βίνιανη και στο Καρπενήσι. Στα βουνά και στα περάσματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στα μέρη που το ΚΚΕ δέθηκε με κάθε τους σπιθαμή και οικοδόμησε δεσμούς αίματος και αγώνα με τον λαό της περιοχής. Εδώ που ο λαός μας ονειρεύτηκε και πάλεψε για μία άλλη Ελλάδα του δίκιου και της προκοπής, χωρίς δυνάστες ντόπιους και ξένους. Εδώ που η ταξική πάλη και η όξυνση της απέδειξε ότι αυτά που φαίνονται σήμερα στάσιμα μπορούν να ανατραπούν, να αλλάξουν με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον λαό. Εδώ που αποδείχτηκε ότι οι λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του λαού μας γράφτηκαν όταν χειραφετήθηκε από τους εκβιασμούς και τα διλήμματα της αστικής τάξης και άγγιξε με τα χέρια του την πραγματική λευτεριά… Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, θα πατήσει ακριβώς πάνω σ’ αυτή τη «βρώμικη» δουλειά της «πλύστρας» του ιμπεριαλισμού, που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να απογειώσει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τη συνεργασία με κράτη, όπως το Ισραήλ, που καταπιέζει και δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης… το ΚΚΕ προβάλλει το πραγματικά νέο και σύγχρονο, τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα που πριν απ’ όλα σημαίνει να ανατραπεί το σημερινό διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα… Ο δρόμος είναι ανηφορικός και κακοτράχαλος αλλά είναι ο μοναδικός που οδηγεί σε διέξοδο, σε ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και πραγματική ελευθερία για την νεολαία. Οι θυσίες σε αυτόν τον δρόμο είναι δεδομένες αλλά δεν πάνε χαμένες’’

Το μήνυμα της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ και του Κόμματος που συνέβαλλαν στην μεγάλη επιτυχία του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Ιούλη, στο Καρπενήσι, στο πάρκο του Κεφαλόβρυσου. Για τρεις μέρες, χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εκατοντάδες Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες όλων των ηλικιών πήραν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της κατασκήνωσης αλλά και στην μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Καρπενησίου.
Η Κ.Ο Ευρυτανίας του ΚΚΕ ευχαριστεί τους επαγγελματίες του Καρπενησίου για την άριστη φιλοξενία και συνεργασία. Ευχαριστεί τον Δήμο Καρπενησίου, την Αντιπεριφέρεια, τους υπόλοιπους φορείς και όλους τους εργαζόμενους για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία του Διημέρου, καθώς και το προσωπικό και την διοίκηση του νοσοκομείου Καρπενησίου, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την γρήγορη και επιτυχή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων
παρουσιάστηκαν. Η Κ.Ο Ευρυτανίας του ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει μέσα από
δραστηριότητες και πρωτοβουλίες να αναδεικνύει την αγωνιστική ιστορία του τόπου μας, αλλά και ότι θα σταθεί στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του φυσικού κάλλους, του απαράμιλλου ευρυτανικού περιβάλλοντος και των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Γλέντι μετά βροχής
Διήμερο γλέντι
Διήμερο ΚΝΕ στο Καρπενήσι
Ο Δ. Κουτσούμπας στο δημαρχείο Καρπενησίου
Παζάρι βιβλίου
Πορεία μέχρι το Κεφαλόβρυσο
Πορεία στους δρόμους του Καρπενησίου
Στη συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου