Κόκορας με κυδώνια και γλυκοπατάτες

4984

Μοναδική χωριάτικη νοστιμιά με τον παραδοσιακό, ‘αλανιάρη’ κόκορα μυρωδάτο και κρασάτο!

Βαθμός Δυσκολίας **

Προετοιμασία: 15’ | Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες | Μερίδες: 6

Υλικά:

Κόκορας  (μέχρι 3 κ.)

Κυδώνια

Γλυκοπατάτες

Αλάτι χονδρό θαλασσινό

Παρθένο Ελαιόλαδο 1 φλ.

Βούτυρο φρέσκο -3 κ.σ.

Ντοματάκι κονκασέ 200γρ

Ντομάτες φρέσκες

Τοματοπελτές 20γρ

Κρεμμύδια 3 ψιλοκομμένα

Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες

Κρασί Κόκκινο 2 ποτ. κρασιού

Πιπέρι, μπαχάρι 5-6 κόκκοι,

γαρυφαλάκια 6 κεφαλάκια, κολίανδρος

Εκτέλεση:

Πλένουμε τον κόκορα και τον τεμαχίζουμε. Τον βράζουμε για 5’ με αλάτι, αποσύρουμε τα κομμάτια, και βράζουμε τα κυδώνια και τις γλυκοπατάτες στο ζουμί του για 10’. Κρατάμε το βρασμένο νερό τους σε μία κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και μετά αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετά το φρέσκο βούτυρο, και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κόκορα, γυρνώντας τα μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε καλά και όταν έχουν κάψει καλά, σβήνουμε με το 1 ποτήρι κόκκινου κρασιού. Μετά από 1’ προσθέτουμε λίγο από το βρασμένο νερό. Όταν απορροφηθεί το περισσότερο νερό, προσθέτουμε τον πελτέ και στη συνέχεια μετά από 5’ το ντοματάκι κονκασέ. Μετά από 5’ προσθέτουμε ½ λίτρο από το βρασμένο νερό μας. Κρατάμε το υπόλοιπο βρασμένο νερό. Βράζουμε για 10’ και προσθέτουμε τα κυδώνια και τις γλυκοπατάτες, και μετά όσο νερό βρασμένο χρειασθεί για να σκεπαστούν. Μετά από 1 ώρα προσθέτουμε και το άλλο ποτήρι κόκκινου κρασιού. Όταν τελειώσει το μαγείρεμα του κόκορα, καλό θα ήταν, πριν τον σερβίρουμε στα πιάτα, να τον αφήσουμε στην κατσαρόλα για τουλάχιστον ½ ώρα. Έτσι δένει καλύτερα η σάλτσα του. ευτικό του κάνοντας τις απαραίτητες ‘βουτιές’!

Πηγή: Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά (www.facebook.com/CountryHomeCook)