Εν αναμονή της επίσημης απόφασης από το Χαρδαλιά

Λήγει σήμερα η 7ήμερη αυστηρή καραντίνα που είχε επιβληθεί στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων, λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού. Την επίσημη επιβολή περιοριστικών μέτρων για 7 ημέρες στην Τοπική Κοινότητα Ραπτοπούλου, αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, μετά την άτυπη απαγόρευση που είχε επιβάλλει τις τρεις προηγούμενες μέρες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η απόφαση βγήκε το πρωί της Πέμπτης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και προκειμένου η Πολιτική Προστασία να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ύφεση του ιού στο χωριό, χθες Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 διενεργήθηκαν 41 τεστ covid και βγήκαν όλα αρνητικά, γεγονός που προμηνύει την άρση της καραντίνας. Το επίσης θετικό είναι ότι σχεδόν κανένας από τους θετικούς των προηγούμενων τεστ δεν είχε συμπτώματα και ότι οι διασωληνωμένοι αποδιασωληνώθηκαν κι έχουν σταθερά καλή εξέλιξη. Οπότε μάλλον σήμερα θα έχουμε την επίσημη άρση της καραντίνας του χωριού.

Το χρονικό του ‘κλεισίματος’

Μετά τους τρεις σοβαρά ασθενείς οι οποίοι κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν σε ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ρίου, της Λαμίας, του Αγρινίου και την άσχημη εικόνα στα χωριά των Αγράφων με το Ραπτόπουλο να έχει τα πρωτεία, καθώς εκεί καταγράφηκαν 16νέα κρούσματα, προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, ήρθε το τοπικό lockdown.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν 50χρονος κάτοικος Ραπτοπούλου πήγε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και από εκεί διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ Λαμίας. Αμέσως, οι συγγενείς του τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό και η δημοτική αρχή ενημέρωσε την πολιτική προστασία και κινητοποιήθηκε ώστε να έρθει ο ΕΟΔΥ στην περιοχή και να γίνουν τα περισσότερα δυνατά τεστ. Την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, στο Ραπτόπουλο πραγματοποιήθηκαν 70 μοριακά και rapid τεστ, από τα οποία βγήκαν θετικά τα 16, γεγονός που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις τοπικές αρχές.

Από την περασμένη Τρίτη και για τις υπόλοιπες ημέρες το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας αλλά και κλιμάκια από πιο κεντρικά, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήρθαν με ‘εντολή’ του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποίησαν συνεχείς ελέγχους και στα γύρω χωριά, καθώς πολλοί από τους δημότες των Αγράφων επισκέπτονταν συχνά το Ραπτόπουλο, που αποτελεί κεφαλοχώρι, για τις καθημερινές τους εργασίες.

Όλα τα τεστ covid που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα βγήκαν αρνητικά εκτός από 6 άτομα (δύο οικογένειες) στην Ιτέα Ραπτοπούλου, τα οποία και τέθηκαν άμεσα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το ‘αποκλεισμένο’ Ραπτόπουλο

«Αυτή τη στιγμή η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι το «εμβόλιό» μας ενάντια στον κορονοϊό. Οφείλουμε να πειθαρχήσουμε απαρέγκλιτα στις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία στην περιοχή μας. Κατανοούμε την κούραση, το άγχος και την αγωνία των κατοίκων όμως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη.» ανέφερε ανακοίνωση του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη, αμέσως μετά την επιβολή των μέτρων στο Ραπτόπουλο.

Όσοι κάτοικοι αντιμετώπιζαν προβλήματα, σε θέματα τροφοδοσίας, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και στην κάθε είδους συνδρομή σε χρονίως πάσχοντες και νοσούντες, απευθύνονταν στον Πρόεδρο τοπικής Κοινότητας Τριαντάφυλλο Μάκη, τον Αντιδήμαρχο Ζαχαράκη Παναγιώτη, τον Δημ. Σύμβουλο Μπράζια Παναγιώτη, τον Τοπικό Σύμβουλο Ευαγγελογιώργο Θωμά και στους εθελοντές μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Ραπτοπούλου Θεοφάνη Σβάρνα και Παπαδήμο Γεώργιο.

Η τροφοδοσία γινόταν απρόσκοπτα μιας και ένα από τα τρία σούπερ μάρκετ του χωριού λειτουργούσε κανονικά αφού βρέθηκε όλο το προσωπικό και ο ιδιοκτήτης αρνητικοί στο τεστ. Βέβαια, για την ασφάλεια όλων, οι παραγγελίες γίνονταν τηλεφωνικά και τα ψώνια τα παρέδιδαν οι άνθρωποι του δήμου και οι εθελοντές στους χωριανούς, τηρώντας αυστηρά μέτρα.

Η αστυνομία βρισκόταν στις εισόδους του χωριού και στις πλατείες απαγορεύοντας οποιαδήποτε κίνηση πολίτη εκτός οικίας του, άσχετα αν ήταν αρνητικός στα τεστ ή όχι. Κανονικά γίνονταν οι αγροτικές εργασίες των κτηνοτρόφων του χωριού.

Προσοχή στην παραπληροφόρηση συνιστά ο Δήμαρχος Αγράφων

Σάλος προκλήθηκε πανελληνίως με ψευδή δημοσιεύματα για διασπορά του ιού από μια γιορτή στο χωριό, τα οποία παρουσίαζανυπερδιπλάσια κρούσματα από τα πραγματικά και στοχοποιούσαν τους κατοίκους. Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης συνιστά ψυχραιμία και προσοχή στην παραπληροφόρηση από μερικά δημοσιεύματα πλήρως ανεδαφικά, όσον αφορά τα κρούσματα covid19 στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Τις τελευταίες ώρες η παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα του κορωνοϊού που έφτασε και σε μας κυριαρχεί, διαδίδοντας ψευδείς ισχυρισμούς οι οποίοι υπονομεύουν την έννοια της αλήθειας και διαμοιράζουν ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία και τρόμο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως την συγκεκριμένη στιγμή κάτι τέτοιο δυσχεραίνει την προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της πανδημίας ενώ όλοι οι δημότες μας θα πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν τους μόνο επικαιροποιημένες πληροφορίες και μόνο από έγκυρες πηγές όπως οι υγειονομικές αρχές και ο Δήμος. Η κοινοποίηση ειδήσεων αν προηγουμένως δεν έχουν επαληθευτεί ή αν προέρχονται από αμφίβολες πηγές μόνο κακό θα κάνουν σε ανθρώπους που δοκιμάζονται και σε οικείους τους. Αυτή την ώρα μιλά η επιστήμη και η υπευθυνότητα και όχι οι φήμες. Είναι εποχή αλληλεγγύης και όχι στιγματισμού, δείχνοντας ενσυναίσθηση και προπάντων σεβασμό.”