Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Καρπενησίου και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: «Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού – Μια βικτωριανή βιβλιοθήκη της Διασποράς στον ελληνικό χώρο», της Λεωνής Π. Θανασούλα, από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021, στις 19.30στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης.Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Βασιλική Λάππα, εκπαιδευτικός, Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος, θεολόγος-συγγραφέας, Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος-παλαιογράφος και η συγγραφέας.

Η επέτειος των 140 χρόνων της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού (1881) συμπίπτει με την εμβληματική έκδοση για την ιστορία και το περιεχόμενό της με τίτλο: «Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού – μια βικτωριανή βιβλιοθήκη της Διασποράς στον ελλαδικό χώρο» της ιστορικού Λεωνής Π. Θανασούλα. Η συγγραφέας, το 2015 είχε λάβει την τιμητική υποτροφία της Εκατονταετηρίδας της Αρχαιολογικής Βρετανικής Σχολής Αθηνών για έρευνα στο Λονδίνο για τον ευεργέτη Αναστάσιο Αγαθίδη.

Η παρούσα μελέτη καταγράφει την πολυκύμαντη ιστορία της Βιβλιοθήκης από το βικτωριανό Λονδίνο έως σήμερα, και περιλαμβάνει αναλυτική αναγραφή των τίτλων των βιβλίων, την πρώτη από το 1945, στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξής της, ενώ εξετάζει τη σύγχρονη μουσειακή ιδιότητα και την πολιτισμική αξία ως ιστορικής βιβλιοθήκης όπως η Αγαθίδειος. Εμμέσως βιογραφεί τον κτήτορά της και τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη λειτουργία της, ενισχύοντας την τοπική αλλά και ευρύτερη κοινοτική μνήμη.