Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέτει σε εφαρμογή ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα για την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων, την ενδυνάμωση του τουρισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας, την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή». Η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου «προϊόντος» πολιτιστικού τουρισμού, ώστε να αναδειχθεί η Περιφέρεια ως ένας ποιοτικός και αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός, μέσα από την έξυπνη προβολή, την  αξιοποίηση των πολιτιστικών – φυσικών πόρων και τη δικτύωση του ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε μία διαδρομή φύσης και πολιτισμού που διαθέτει 7 εναλλακτικά σημεία εκκίνησης, 7 βασικούς κόμβους, που συνθέτουν την ιστορία και την παράδοση της Στερεάς Ελλάδας και προσφέροντας στους επισκέπτες εσωτερικές διαδρομές σε τοπικά δίκτυα με εμβληματικά μνημεία, σε διαδρομές στον χώρο και στον χρόνο.

Οι 7 βασικοί κόμβοι (Χαλκίδα-Ερέτρια, Θήβα, Ορχομενός, Δελφοί-Παρνασσός, Θερμοπύλες, Καρπενήσι και Σκύρος) μαζί με τους αντίστοιχους άξονες εισόδου, εσωτερικά δίκτυα και μεσοσταθμούς, δίνουν την δυνατότητα στους ταξιδιώτες να επιλέξουν τον δικό τους συνδυασμό διαδρομών στο πλαίσιο ενός ταξιδιού ανάλογα με τις εμπειρίες που θέλουν να απολαύσουν, καθώς η “Διαδρομή” προσφέρει επιπρόσθετες περιηγήσεις και δραστηριότητες (π.χ. γαστρονομία, εκδηλώσεις, τουρισμό φύσης-περιπέτειας, θρησκευτικό τουρισμό, τουρισμό ήλιου και θάλασσας, τουρισμό πόλεων, χιονοδρομικό τουρισμό, τουρισμό ευεξίας).