Ο Ευρυτανικός Παλμός δεν θα είναι χορηγός επικοινωνίας στις φετινές Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καρπενησίου

1660

Για άλλη μια φορά, αλλά αυτή με βαθύτατο προβληματισμό παράλληλα, Ο Ευρυτανικός Παλμός αποφάσισε να μην χορηγήσει επικοινωνία στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καρπενησίου. Αλλά πριν τους λόγους, απλά αναδημοσιεύουμε τμήμα της ανακοίνωσης που είχαμε κάνει 1 ½ χρόνο πριν, όταν έπρεπε να πάρουμε την ίδια ακριβώς απόφαση τότε για τις Γιορτές του Δάσους 2017. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έγραφε: ‘‘…Παρόμοιο το σκηνικό και στις Αποκριάτικες Γιορτές 2017, με μοναδική διαφορά ότι έγινε ένα τηλεφώνημα από την πλευρά της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ για να δοθεί η έγκριση της χορηγίας επικοινωνίας, αλλά η ουσία της υπόθεσης παρέμενε η ίδια. Ο Ευρυτανικός Παλμός έμαθε για τις εκδηλώσεις από ένα δελτίου τύπου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξή τους και φυσικά παρακολουθώντας στωικά και για άλλη μια φορά, την ανακοίνωση των εκδηλώσεων να δημοσιεύονται ξανά, μόνο από ένα, ίδιο σε κάθε περίπτωση, έντυπο μέσο του νομού…Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, με τις φετινές Γιορτές του Δάσους, όπου έχουμε μια από τα ίδια… Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται και ανακοινώνονται με δημοσίευμα στο ίδιο τοπικό ΜΜΕ, στις 21 Ιουνίου και αμέσως μετά ακολουθεί επικοινωνία μας με την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ για να δοθούν οι σχετικές διευκρινήσεις. Με πραγματική απογοήτευση και λύπη ακούσαμε τις ίδιες απολογίες που είχαμε ακούσει πριν έξι μήνες, για έλλειψη σωστού συντονισμού και οργάνωσης. Όπως ήταν φυσικό ο Ευρυτανικός Παλμός ‘‘σήκωσε το γάντι’’ και αποφάσισε να μην δώσει την χορηγία επικοινωνίας στις φετινές Γιορτές του Δάσους και να βάλει ένα τέλος σε αυτή την φανερή όχι μόνο διάκριση, αλλά και απαξίωση της δουλειάς μας. Ο κοινός νους μπορεί να καταλάβει ότι όταν επιλέγονται μέσα για να επικοινωνήσουν μια εκδήλωση, δεν είναι ούτε λογικό, αλλά ούτε και δίκαιο, ένα από αυτά να προηγείται και τα υπόλοιπα για να τους ‘‘ρίξουν στάχτη στα μάτια’’ απλά να χρησιμοποιούνται ως χορηγοί αναφορικά, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή…κτλ’’.

Σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2019, το δημοσίευμα θα ήταν σχεδόν το ίδιο, αν αντικατασταθούν απλά οι Γιορτές του Δάσους με αυτές των Αποκριών. Η ουσία η ίδια! Φανερή απαξίωση του Ευρυτανικού Παλμού, αδυναμία τήρησης των διαδικασιών, παραβίαση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα… Όταν συμφωνείς να επικοινωνήσεις μέσω ενός ΜΜΕ και μάλιστα ένα κοινωνικό αγαθό, τότε αυτό δεν μπορεί να δημοσιεύεται πριν από το επίσημο δελτίου τύπου του διοργανωτή. Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι και ο Ευρυτανικός Παλμός είχε το ‘αποκλειστικό’ ρεπορτάζ, αλλά τήρησε και θα τηρεί τη δεοντολογία.

Συμπέρασμα “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, ηθελημένα ή από ανεπάρκεια…(;). Η στάση του Ευρυτανικού Παλμού δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί μια τέτοια αντιμετώπιση δηλώνει έλλειψη σεβασμού προς τους αναγνώστες μας, που είναι και η μοναδική μας δύναμη.