Χρόνος προετοιμασίας: 2 ½  ώρες | Χρόνος ψησίματος: 60’ |Μερίδες: 6

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικό πέννες

6 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα ταψιού

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

3 κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη

3 λουκάνικα επιλογή σας (15 εκ. το ένα περίπου), κομμένα σε φέτες

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γ. ρίγανη

1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 ml χυμό ντομάτας

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

1/4 ματσάκι βασιλικού, χοντροκομμένο

450 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, κομμένη σε κυβάκια

1 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα γλυκιά

ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο, αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε το ζυμαρικό σας, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε και το ρίχνετε σε ένα λαδωμένο πυρέξ διαστάσεων 23×33 εκ. περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 3-5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα λουκάνικα,  πασπαλίζετε τη ρίγανη και λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3-5 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σβήνετε τα λαχανικά με το κρασί, το αφήνετε για 1 λ περίπου να εξατμιστεί μερικώς και προσθέτετε το ντοματοχυμό, το πελτέ με τη ζάχαρη διαλυμένα σε 3/4 φλ. τσαγιού νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για 5-7 λ περίπου να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Ρίχνετε το μείγμα σάλτσας λαχανικών του τηγανιού στο πυρέξ με βρασμένο ζυμαρικό. Προσθέτετε το βασιλικό και τα κομματάκια μοτσαρέλας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις. Πασπαλίζετε στην επιφάνεια το τριμμένο τυρί προβολόνε και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 5 λ να “σταθεί” το γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Πηγή: www.sintayes.gr