Μαγείρεμα: 15’ | Ψήσιμο: 35’ | Μερίδες: 4

Βαθμός Δυσκολίας: **

Υλικά

4 μεγάλες πέστροφες
500 γρ. πατάτες
Για το πέστο
1 ½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
3 κ.σ. κουκουνάρι
¾  φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα: 2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος ανακατεμένος με φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πέστροφες. Τις αλατίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε το πέστο: πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον βασιλικό και αφαιρούμε προσεκτικά το κοτσάνι κάθε φύλλου (αλλιώς το πέστο θα γίνει πικρό). Το καλύτερο πέστο γίνεται σε γουδί χτυπώντας στην αρχή το σκόρδο με μια γερή πρέζα αλάτι και προσθέτοντας λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού. Κατόπιν, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε λεπτή ροή όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα, χτυπώντας συνέχεια. Στο τέλος, ενσωματώνουμε και το τυρί. Αν δεν αντέχουμε τη διαδικασία, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Όταν το πέστο είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μισό πέστο (το άλλο μισό τα διατηρούμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο). Τις ανακατεύουμε να καλυφθούν από παντού με τη σάλτσα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και 1 φλ. καυτό νερό. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τακτοποιούμε τις πέστροφες αφού πρώτα τις έχουμε ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα ψάρια με το μείγμα μαϊντανός-δεντρολίβανο-ξύσμα λεμονιού και μοιράζοντας σε κάθε πιάτο τις πατάτες.

A.T.