Παγωμένο τσάι του βουνού με μυρωδικά

0
6021

Το θερμόμετρο ανεβαίνει σιγά σιγά και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα βουνά μας βρίσκεται ένας  ‘θησαυρός’. Το δικό μας αφέψημα σε καλοκαιρινή εκδοχή

Υλικά

2 λίτρα νερό

4-5 κλωνάρια τσάι του βουνού

2 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου

1 ξυλάκι κανέλας

2 κουταλιές σούπας μέλι

Εκτέλεση

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με το τσάι και τα μυρωδικά για 10’-12’ περίπου. Προσθέτουμε το μέλι όσο είναι ζεστό το τσάι κι ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια.

Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και το σερβίρουμε με μπόλικο πάγο και μερικά φυλλαράκια δυόσμου ή φέτες λεμόνι.

INFO. Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica, κατά κόσμων τσάι βουνού, έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού, προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές και ότι περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορανδρεναλίνης (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).