Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι απαραίτητες διαδικασίες για τη βεβαίωση του προστίμου των 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ στους πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους ο εμβολιασμός έχει καταστεί υποχρεωτικός.

Όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, το διοικητικό πρόστιμο θα επιβληθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι κατάλογοι με τους πολίτες που τους έχει βεβαιωθεί πρόστιμο θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του μήνα.

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο

Από το πρόστιμο εξαιρούνται:

  • Οσοι έχουν νοσήσει, και για διάστημα 180 ημερών
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας.

Την αίτηση υποβάλει ο γιατρός τους, ενώ στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θετικές γνωμοδοτήσεις των επιτροπών δεν ξεπερνούν τις 750.

  • Εξαιρούνται ακόμα όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός, οι οποίοι ανέρχονται σε 16.000 – 17.000
  • Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Εξαιρούνται, τέλος, όσοι είναι φορολογούμενοι στο εξωτερικό, όσοι τελούν σε δικαστική συμπαράσταση ή έχουν ανενεργό ΑΜΚΑ.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)