Όλο και πιο συχνά επιστήμονες αναφέρονται για το πως θα είναι το φετινό Πάσχα, την ώρα που από χτες στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες. Τι εξετάζεται για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Ο μεγάλος στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς για την κυβέρνηση, ένας στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα εάν, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα τις επόμενες 15 μέρες. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει ήδη και οι πρώτες συζητήσεις για το Πάσχα.

Από τη πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί και κατά πόσο σύντομα να αρθούν οι απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού, οι οποίες έχουν απαγορευτεί εδώ και πολλούς μήνες.

Τα νέα μέτρα σε συνδιασμό με την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα μας θα χτίσουν ένα τοίχος προστασίας, και σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού, θεωρείται ότι θα βελτιώσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.

Πάσχα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι έως τα τέλη Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στα νησιά (το Καστελλόριζο είναι Covid free, και θα ακολουθήσουν και άλλα μικρά νησιά, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης χώρας), αλλά το σενάριο ενός Covid free Πάσχα μοιάζει δύσκολο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας, ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, τονίζοντας ότι το θετικό είναι ότι προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού και το επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Ο ιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε την άποψη ότι και αυτό το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε περιορισμένα, για να σώσουμε το καλοκαίρι, λέγοντας ότι τυχόν μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να είναι καταστροφικές. Μιλώντας για το πιθανό άνοιγμα μετά τις δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown, ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά σήμερα: «Τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα, με αναπλήρωση μέρους των κενών, μέρος του καλοκαιριού, ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες».

Ο κ. Παυλάκης απέκλεισε τις μετακινήσεις το Πάσχα, εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό», ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο, μη τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Ποια είναι η μόνη λύση για να κάνουμε Πάσχα φέτος

«Αν θέλουμε να προχωρήσουν ομαλά οι εμβολιασμοί και να κάνουμε Πάσχα καλύτερο από αυτό που κάναμε πέρσι, θα πρέπει να κρατηθούν τα παιδιά μας στην τηλεκπαίδευση και το εμπόριο να λειτουργήσει με τους περιορισμούς που υπάρχουν, για να μπορέσει να επανέλθει το εισόδημα των νοικοκυριών».

Τα παραπάνω ανέφερε στο Radio North 98 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της ομάδας των ειδικών, ως προσωπική πρόταση που θα καταθέσει στους συναδέλφους του, όταν παρέλθουν οι δύο εβδομάδες του lockdown.

«Στις 3 Νοεμβρίου άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα του δευτέρου κύματος, φτάσαμε στο σημείο να περάσουν τα παιδιά μας όλα σε τηλεκπαίδευση στις 16 Ιανουαρίου», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Είδαμε ότι είχε αρχίσει να κάμπτεται το κύμα μετά τις αρχές του Δεκεμβρίου, δηλαδή 15 ημέρες μετά από τη στιγμή που περάσαμε στην τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια όποιο άνοιγμα κι αν είχαμε σε κουρεία, κομμωτήρια, ψάρεμα, κυνήγι -τα οποία αδίκως τόσο καιρό απαγορεύονται-, click away, click inside, όλα αυτά τα σχετικά, μαζί και με τη γιορτινή μας διάθεση, η πανδημία συνέχιζε να φθίνει. Και έφθινε διαρκώς.

H πανδημία άρχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία ξανά από τις 23 Ιανουαρίου, 12 ημέρες ακριβώς  μετά την 11η Ιανουαρίου, που είχαμε την επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι, δυστυχώς, αυτό το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια, αν θέλουμε στη συνέχεια να είμαστε πρακτικοί».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε άλλη μια σκέψη: «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε στα παιδιά ένα πρόγραμμα άθλησης, φυσικής αγωγής. Να πηγαίνουν στο σχολείο για λίγες ώρες, αλλά να μην μπαίνουν στις τάξεις. Να κάνουν μόνο γυμναστική και να συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση».

dikaiologitika.gr