Στην ατζέντα οι πρόωρες εκλογές μετά την ευρω-κάλπη;

1805

Ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Με την κάλπη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών να βρίσκεται λιγότερο από δύο 24ωρα μακριά και με την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων να ολοκληρώνεται επίσημα σήμερα τα μεσάνυχτα, αίσθηση και αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου ανέφερε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ που θέλει να ακυρώσει τα μέτρα, μπαίνουμε σε μια περιπέτεια».

Ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το αποτέλεσμα της κάλπης, δηλαδή ακόμη και πρόωρες εθνικές εκλογές, ξεφεύγοντας από την θέση που ο ίδιος είχε διατυπώσει σε προγενέστερο χρόνο ότι στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης.

Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε και απο ένα ακόμη κυβερνητικό στέλεχος, τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο πρώρων εκλογών τον Ιούνιο, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό ενδεχόμενο καθώς όπως είίπε «κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική».

Την ίδια στιγμή άμεση ήταν η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά η οποία επανέλαβε το πάγιο αίτημα του ΚΙΝΑΛ για εθνικές εκλογές, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός «βάζει δήθεν δίλημμα εκλογών. Νομίζει ότι εκβιάζει».

Τσίπρας: Αν αποδοκιμαστούν τα θετικά μέτρα όλα είναι ανοικτά

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι κάλπες δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο, αντίθετα κρίνονται διαφορετικά πολιτικά σχέδια, αλλά και το μέλλον των θετικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση.

«Εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει και τίποτα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στα μέτρα τόνισε ότι «αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά. […]  Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ που θέλει να ακυρώσει τα μέτρα, μπαίνουμε σε μια περιπέτεια».

Το απόσπασμα της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα: 

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με την αντιπολίτευση να ζητάει επιμόνως την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος θα ψηφίσει για το πολιτικό σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. 

Εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει και τίποτα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσω να εφαρμόσω αυτά τα θετικά μέτρα, ό,τι και να γίνει στις εθνικές εκλογές. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοικτά. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Σε τρεις μήνες είναι οι εκλογές, ο πρωθυπουργός θα βγει σε τρεις μήνες, ή θα επανεκλεγώ εγώ ή θα βγει άλλος. Αν το πολιτικό μας σχέδιο έχει την έγκριση του ελληνικού λαού αυτό, σημαίνει δύναμη την επόμενη ημέρα, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα μας δώσει περιθώρια και δύναμη να μονιμοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε τα μέτρα στήριξης και να αποτρέψω την αρνητική εξέλιξη με την εκλογή Βέμπερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ που θέλει να ακυρώσει τα μέτρα, μπαίνουμε σε μια περιπέτεια. Αλλά η τελική κατάληξη θα είναι στις εθνικές κάλπες στο τέλος της τετραετίας».

Βερναρδάκης: Κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική

Επιπλέον, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν ακόμη και τον Ιούνιο και όχι τον Οκτώβριο, άφησε σε συνέντευξή του στο κανάλι ITV των Ιωαννίνων και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις στην χώρα τον Ιούνιο, δηλαδή, να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, απάντησε:

«Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική».

Γεννηματά: Βάζει δήθεν δίλημμα εκλογών. Νομίζει ότι εκβιάζει

Έντονα αντέδρασε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως δήλωσε,«στον πανικό του ο κ. Τσίπρας αφού δεν έπιασαν τα πενηντάρικα, βάζει δήθεν δίλημμα εκλογών. Νομίζει ότι εκβιάζει.

Στην πράξη, δίνει ένα ακόμη κίνητρο στους πολίτες να τον καταψηφίσουν. Ένα λόγο παραπάνω να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής. Ορίστε απόψε κ. Τσίπρα ημερομηνία εθνικών εκλογών. Σας περιμένουμε».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 Πηγή: www.thetoc.gr