Μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού και δυο χρόνια αναβολής του, το 78ο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” μπαίνει στην τελική ευθεία. Στα τέλη Ιουλίου η Ευρυτανία θα καλωσορίσει για πρώτη φορά για πάνω από 33 χρόνια, την ετήσια συνάντηση των Ευρυτάνων από “Το Βελούχι” της Αμερικής. Το Συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 28 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, σε αναμενόμενη πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την παρουσία πολλών Ευρυτάνων από τις ΗΠΑ, αλλά και όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι πολύ πλούσιο και περιλαμβάνει εκτός από τις τυπικές διαδικασίες των μελών της Ένωσης, συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες, την απονομή των υποτροφιών και μια σειρά από επισκέψεις των συνέδρων σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Ευρυτανίας. Η οργάνωση του 78ου Συνεδρίου διεκπεραιώνονται από την Επιτροπή του Συνεδρίου και τα μέλη των διαφόρων Παραρτημάτων της Ένωσης από τις διάφορες πόλεις της Αμερικής. Αναλυτικά το Συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 28 Ιουλίου και η εγγραφή και ο έλεγχος εισόδου θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου από τις 9:30-10:30 π.μ.. Μετά τις εγγραφές θα γίνει η Γενικής Συνέλευσης με Ομιλίες και Παρουσιάσεις, με ενδιάμεσο γεύμα.Η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” θα προσφέρει δωρεάν γεύμα από τις 1:00-2:00 μ.μ. για όλα τα μέλη και τους επισκέπτες που θα παρευρίσκονται στη Γενική Συνέλευση. Το ίδιο βράδυ, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, θα φιλοξενήσει σε δείπνο όλα τα μέλη της Ένωσης που θα παραστούν στο Συνέδριο.

ΒΕΛΟΥΧΙ 1944- 2022

Στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, από την Πέμπτη 21 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, θα υπάρχει Ενημερωτικό Περίπτερο στελεχωμένο από τα μέλη της Επιτροπής του Συνεδρίου και άλλους εθελοντές. Αγορές εισιτηρίων για το Μεγάλο Συμπόσιο του Σαββάτου και το Γεύμα της Κυριακής μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος μέχρι τις 22 Ιουλίου 2022. Επίσης, εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα για αγορά στο περίπτερο μας στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου. Το Μεγάλο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου στο εστιατόριο Παράδεισος. Είναι απαραίτητη η πρέπουσα ενδυμασία για το επίσημο δείπνο και τα εισιτήρια κοστίζουν 50.00 ευρώ ή 50.00 δολάρια το καθένα. Το Γεύμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο στις 31 Ιουλίου 2022 και το κόστος του εισιτήριου είναι 25.00 Ευρώ ή 25.00 δολάρια το καθένα. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: Κύριο Γιάννη Φραγκάκη στο +1-704-877-2300 ή  +30-698-868-1545 ή klafsiotis@yahoo.gr  και κυρία Μάχη Πολίτη στο +1-704-533-0773 ή +306987759006 ή andreapolitis@bellsouth.net.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Θα υπάρχει διαθέσιμο μεταφορικό μέσο-λεωφορείο για όλες τις εκδηλώσεις από την Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου με κόστος μεταφοράς θα είναι 10 Ευρώ ανά άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες αναχώρησης των λεωφορείων στο Ενημερωτικό μας Περίπτερο στην πλατεία. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος και η ενορία Αγίας Παρασκευής Στενώματος προσκαλούν τα μέλη της Ένωσης στο ημερήσιο πανηγύρι τους την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 και η νεολαία μας προγραμματίζει εκδρομή στο φαράγγι «Πάντα Βρέχει».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει Εσπερινός στην Ιερά Μονή Προυσού και στη συνέχεια δείπνο στην Ταβέρνα Νασιόπουλος, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου οι σύνεδροι το πρωί (10:00-11:00 π.μ.), θα παρακολουθήσουν ‘Το χρονικόν της μάχης του Καρπενησίου 1821’ και αμέσως μετά θα γίνει η παρουσίαση των Υποτροφιών 2022–Καφετέρια Κεντρικής Πλατείας Καρπενησίου. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει ελαφρύ δείπνο προσφορά της «Ευρυτανικής Νεολαίας» και αμέσως μετά επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αριστείδη Τασιό. Η μέρα θα τελειώσει με βραδιά Νεολαίας (DJ) στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνου στον Άγιο Ανδρέα μαζί με το Δήμαρχο Καρπενησίου και άλλους επισήμους και τελετή στο άγαλμα του Αθανασίου Καρπενησιώτη. Θα ακολουθήσει γεύμα στην ταβέρνα «ΑΦΟΙ ΜΑΘΕ» στο χωριό Κλαυσί για όλους τους συμμετέχοντες και το βράδυ το Μεγάλο Συμπόσιο με κοκτέιλ, δείπνο με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, χορό & κλήρωση Λαχειοφόρου.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου οι σύνεδροι θα συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας και στη 1:00 μ.μ.: στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο, ακολουθούμενη από Γεύμα και Παραδοσιακούς Χορούς μέχρι τις 5:00 μ.μ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί Μουσική & Βραδιά Χορού ανοιχτή για όλους στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, όταν και θα ολοκληρωθεί το 78ο Συνέδριο των Ευρυτάνων της Αμερικής “Το Βελούχι”.

Την Τρίτη 2 Αυγούστου θα γίνει επίσκεψη στα Άγραφα, τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Αντώνη Κατσαντώνη, με παράθεση Γεύματος από τον Δήμαρχο Αγράφων, κ. Αλέξη Καρδαμπίκη και τέλος επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τατάρνας στο δρόμο της επιστροφής.