Μια ακόμη πρωτοφανής ‘υποχρέωση’ προέκυψε τα τελευταία χρόνια για την εφημερίδα μας αλλά και για όλες τις περιφερειακές εφημερίδες και τον περιοδικό τύπο. Θα πρέπει να καταβάλλουμε μηνιαίως το 2% του ετήσιου τζίρου μας υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων, άσχετα αν απασχολούμε ή όχι, δημοσιογράφους ως υπαλλήλους εξαρτημένης εργασίας.

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση αυτή προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην καθημερινή επιβίωση των μικρών εντύπων που ήδη προσπαθούμε με κόπο να ανταποκριθούμε στις αρκετά φορτωμένες υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος.

Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη ο περιφερειακός τύπος επιδοτείται και έχει αρωγό το κράτος, στην Ελλάδα μας, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

Για το θέμα αυτό εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι ενώσεις του κλάδου μας, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η οποία αναφέρει:

«Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν οι Ενώσεις Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου (ΕΙΕΤ, ΣΗΠΕ, ΕΔΙΠΤ) κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Στις πολλές και επανειλημμένες ανακοινώσεις τους, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), τεκμηρίωσαν το άδικο και παράδοξο της υποχρέωσης αυτής, που απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων Τύπου. Αναλόγως, επανειλημμένες υπήρξαν και οι υποσχέσεις υπουργών για την άρση αυτής της αδικίας. Αντ’ αυτού όμως τίποτα δεν έγινε.

Στη συνέχεια, υπήρξε η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 165/ 29.07.2021 του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Θεόδωρου Λιβάνιου και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για την ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων και των περιοδικών, που αφορά στην χρηματοδότηση των οφειλών τους έναντι του ΕΔΟΕΑΠ για τη μηνιαία εισφορά του 2% επί του τζίρου για την περίοδο από 01/12/2017 έως 31/12/2020, την οποία όμως εκλαμβάνουμε ως επίσημη αναγνώριση από πλευράς της πολιτείας της άδικης και πρωτοφανούς εισφοράς του 2% επί του τζίρου.

Καθώς οι επιχειρήσεις μας καλούνται να συνεχίσουν να αποδίδουν το 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους μηνιαίως στον ΕΔΟΕΑΠ και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη αναθεώρηση του άδικου αυτού μέτρου και εμμένουμε στο πάγιο αίτημά μας για συνολική αναθεώρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εκδοτικών επιχειρήσεων τύπου µε νομοθετική ρύθμιση».

Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, ώστε να μπορέσει ο περιφερειακός τύπος να ‘ανασάνει’ και να συνεχίσει να ενημερώνει το κοινό που τόσο τον στηρίζει, όπως αποδεικνύουν όλες οι μελέτες αλλά και η καθημερινή μας συνάντηση στα περίπτερα και το διαδίκτυο.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια