Στην εθνική προσπάθεια επιτάχυνσης του ρυθμού εμβολιασμών, σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 05 Ιουλίου 2021 υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να συγκαλεί ειδική σύσκεψη την Τρίτη 06 Ιουλίου 2021.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Φώτης Σερέτης.
  • Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στ. Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης.
  • Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Θανάσης Καρακάντζας (Φθιώτιδας), Γιώργος Κελαϊδίτης (Εύβοιας), Φανή Παπαθωμά (Βοιωτίας), Γιώργος Δελμούζος (Φωκίδας), Άρης Τασιός (Ευρυτανίας), ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την διαχείριση της πανδημίας Covid – 19 Ανδρέας Τοουλιάς και ο Συντονιστής Ιατρός της Ομάδας Διαχείρισης Covid – 19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Αγάλος Φωτόπουλος.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι στη Στερεά Ελλάδα:

  1. Λειτουργούν από την 5η ΥΠΕ, 31 εμβολιαστικά κέντρα με περισσότερες από 80 εμβολιαστικές γραμμές σε όλες τις περιοχές.
  2. Καταγράφεται χαμηλός δείκτης εμβολιασμών, όπως και στις περισσότερες επαρχιακές μη νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας και την Κρήτη.
  3. Εμφανίζονται φαινόμενα υστέρησης στο ποσοστό εμβολιασμένων κατοίκων επί του συνολικού πληθυσμού με κύριες αιτίες:

Τη δυσχέρεια πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα από κατοίκους ιδιαιτέρως απομακρυσμένων περιοχών.

Τη στάση συμπολιτών μας, οι οποίοι διστάζουν ή αναβάλλουν να εμβολιαστούν και εκείνων των ολίγων, που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Για την επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών, συναποφασίστηκε σειρά δράσεων, όπως:

  • Η ενεργοποίηση Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού, για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσχέρεια πρόσβασης κατοίκων απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών σε εμβολιαστικά κέντρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων Ευρυτανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η πρώτη μαζική δράση εμβολιασμού με Κινητή Μονάδα, που διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και στελεχώνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όμοια δράση έχει από ημερών προγραμματιστεί από την 5η ΥΠΕ για περιοχές της Φωκίδας και της Βόρειας Εύβοιας.
  • Η ενημέρωση και παρότρυνση των πολιτών να εμβολιαστούν μέσα από το δίκτυο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
  • Η επιχείρηση μεγιστοποίησης των εμβολιασμών μέσω συστάσεων προς τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς και άλλους φορείς που μπορούν να ενεργοποιήσουν κατάλληλες πολιτικές λειτουργίας προς αυτόν τον σκοπό. Καθοριστική θα είναι και η περαιτέρω ενεργοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων, μετά και τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους ιδιώτες γιατρούς να προχωρούν σε κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδράμουμε ενεργά σε αυτήν την εθνική προσπάθεια και αυτό θα το πετύχουμε με δύο τρόπους:

»Πρώτον, θα συνδράμουμε την 5η ΥΠΕ ώστε να δώσουμε πρακτικές λύσεις, όπως με την Κινητή Μονάδα Εμβολιασμών, η οποία θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά πανελλαδικά, ώστε να μην υπάρχει κανένας Στερεοελλαδίτης δίχως εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο…»

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης, τόνισε: «Βρήκαμε ένα εργαλείο το οποίο αξιοποιούμε, εκσυγχρονίζουμε και μετατρέπουμε σε Κινητή Εμβολιαστική Μονάδα για να μπορέσουμε να πάμε σε όσους πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν για να εμβολιαστούν. Πάμε δηλαδή σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, εκεί όπου οι πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουμε αναπτύξει.

…Ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε τη συνεργασία των Δημάρχων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον γενικό πληθυσμό για να εμβολιαστεί. Πέρα από τις Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες, από σήμερα στο πρόγραμμα εμβολιασμού μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν είτε στα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε να μεταβαίνουν στα σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ήδη έχει αναρτηθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση για την ενημέρωση των συναδέρφων προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Έχει καθοριστεί επίσης με Υπουργική Απόφαση ο τρόπος της αμοιβής τους και για την κατ’ οίκον επίσκεψη και για τον εμβολιασμό στο ιατρείο. Όλοι μας ιδιώτες, Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Περιφέρεια έχουμε ένα και μόνο στόχο: να μπορέσουμε να αυξήσουμε με ασφάλεια τα ποσοστά των εμβολιασμένων στη χώρα μας και στην Περιφέρεια μας».