«Κλείδωσε» η τελική μορφή του νέου κύκλου του προγράμματος επιδοτήσεων «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω του οποίου πολλά νοικοκυριά θα μπορέσουν, με σχετικά μικρή συμμετοχή, να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις στο διάστημα που ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι -το αργότερο- τις αρχές Οκτωβρίου. Στόχος είναι στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» να υπαχθούν 50.000 κατοικίες.

Στον νέο κύκλο του προγράμματος θα πάψει να ισχύει το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας, δηλαδή το «όποιος προλάβει» κατά τη φάση υποβολής αιτήσεων. Αντιθέτως, θα δοθεί βάρος στα πιο φτωχά νοικοκυριά, τα σπίτια που «παίρνουν» σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση -αυτό θα είναι και το βασικότερο κριτήριο και τις περιοχές που είναι πιο έκθετες σε καιρικά φαινόμενα.

Τα κριτήρια του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Πιο αναλυτικά, προτεραιότητα ένταξης θα δοθεί σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Για το επόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ισχύσουν και τα εξής κριτήρια:

-Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).

-Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).

-Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).

-Η παλαιότητα κατασκευής (3%).

-Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).

-Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).

-Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)

-Μακροχρόνια άνεργος (5%)

-ΑΜΕΑ (5%)

Επιπλέον:

Καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής (στόχος είναι η έκδοση των αποφάσεων ως το τέλος του χρόνου). Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.

Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.

Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο Εξοικονομώ.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσοστά επιδότησης

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει οι αιτήσεις να αξιολογούνται με μοριοδότηση των παραπάνω ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και το ποσοστό επιδότησης να φτάνει έως και το 75% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων.

Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ -με τα 632 εκατ. εξ αυτών να προέρχονται από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ΥΠΕΝ έχει ήδη καταλήξει στα ποσοστά επιδότησης που θα ισχύσουν στο νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.

Συγκεκριμένα:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.

Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.

Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40%.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40%, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Πόσο «ρευστό» εξασφαλίζει

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις. (πηγή: aftodioikisi.gr)