Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Πέτσα, έγινε και μόλις ολοκληρώθηκε η πολυαναμενώμενη ενημέρωση της υπουργού Παιδείας κυρίας Νίκης Κεραμέως για την νέα χρονιά.

Κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται αν χρειαστεί στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κ.Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αποδελτιώσαμε όλα τα σημαντικά σημεία της ομιλίας της υπουργού η οποία παρουσίασε το νέο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας:

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΕΤΟΣ

Στις 7 Σεπτεμβρίου: Ενδεχόμενη έναρξη μαθημάτων. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Ενδέχεται να υπάρξει παράταση στην έναρξη του σχολικού έτους για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς.

Παράκληση στους γονείς να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΖΙ

Όλοι οι μαθητές σε καθημερινή βάση, όχι εκ περιτροπής. Ο μέσος όρος μαθητών στην επικράτεια είναι 17 μαθητές ανά τάξη.

ΜΑΣΚΕΣ ΘΑ ΦΟΡΟΥΝ…

ΠΟΥ: Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).
Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

ΠΟΙΟΙ:

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον γονέα ή κηδεμόνα ή συνοδό του προνηπίου κατά την περίοδο προσαρμογής του προνηπίου. Πάντα όμως σταθερό πρόσωπο

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΚΕΣ

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,

Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

•Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ

Από τους δήμους σε όλα τα σχολεία. Διαρκής χρήση.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Διαφορετικά διαλείμματα από κάθε τμήμα σχολείου.

ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Δεν θα γίνονται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια. Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτίρια θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα. Το ίδιο και οι σχολικοί περίπατοι σε εξωτερικούς χώρους.

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Δε θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

⁃ Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.

⁃ Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Στις αίθουσες Πληροφορικής:

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

Για τα Μουσικά Όργανα:

⁃ Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

ΧΡΗΣΗ ΠΑΓΟΥΡΙΟΥ

Εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

ΟΛΟΗΜΕΡΑ

Για ταολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης

⁃ Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι  τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Όμοια λειτουργία- μέτρα προστασίας μονάδων.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

Κλείνει το τμήμα και όχι το σχολείο. Ακολουθεί ιχνηλάτηση του κρούσματος.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

  • Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.
  • Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.
  • Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ.
  • Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

⁃ Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ – και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Εδώ τα μέτρα είναι πιο ενισχυμένα, καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να κλείσω με μία έκκληση προς όλους τους φορείς της χώρας να συμπράξουν στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις, μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα-βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνομωσίας μόνο βλάπτει. Αύριο θα ενημερώσουμε, από κοινού με τον Υπουργό Υγείας, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονωϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης μας, πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και συναίσθηση της ευθύνης μας.

elniplex.com