‘…ας αφήσουν κατά μέρος τις απειλές και τις «πατρικές νουθεσίες»…’

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ, αναφέρεται στην επίσκεψη του αν. Υπουργού κ. Στέλιου Πέτσα στο Καρπενήσι και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Σκοπός της επίσκεψης του Αν. Υπουργού Εσωτερικών στο Καρπενήσι δεν είναι η  επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, γιατί αυτός ο σκοπός δεν επιτυγχάνεται με επικοινωνιακού τύπου συσκέψεις και συναντήσεις. Σκοπός της επικοινωνιακού τύπου διαχείρισης της πανδημίας και εν όψει του νέου κύματος είναι η αποποίηση κάθε κυβερνητικής ευθύνης ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να μετακυλήσουν στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Η ανακοίνωση μέτρων “υποχρεωτικότητας”, που ξεκινάει στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ, φανερώνει την υποκρισία των κυβερνήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρούν την υποχρηματοδότηση των δημοσίων συστημάτων Υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα τους, συντηρούν τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς και αποδέχονται τα πρωτόκολλα-“λάστιχο” των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων.

Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της “ανταποδοτικότητας” που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη. Αυτή η πολιτική είναι η πραγματική απειλή για την προστασία της υγείας του λαού από τον ιό, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρης προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και φυσικά χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει “παράθυρο” καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Αυτοί οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά, με τρανταχτό παράδειγμα την πρωθυπουργική δήλωση για αναγκαιότητα κλεισίματος νοσοκομείων!

Πόσο θωρακίστηκε το Νοσοκομείου Καρπενησίου και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον ενάμισι χρόνο της πανδημίας; Πόσα είναι τα κενά σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτές, στο σύστημα διακομιδών; Που είναι οι ΜΕΘ και ΜΑΦ που έχουμε ανάγκη;

Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει (και να δεσμευτεί) ο Υπουργός και η κυβέρνησή του, κι ας αφήσουν κατά μέρος τις απειλές και τις «πατρικές νουθεσίες» που μόνο αποστροφή προκαλούν».