Το Poetry Pharmacy, στη βρετανική πόλη Bishops Castle, είναι το πρώτο φαρμακείο στον κόσμο που αντί για χάπια συνταγογραφεί ποιήματα. 

Η Deborah Alma, ποιήτρια και ιδιοκτήτρια του φαρμακείου ταξινομεί τα βιβλία στα ράφια ανάλογα με τη «διάθεση» που προκαλούν, καθώς πιστεύει ότι η ποίηση έχει την ικανότητα να ανακουφίσει από ένα τεράστιο εύρος προβλημάτων, από την εξάντληση και το στρες μέχρι τη θλίψη. Παράλληλα, οργανώνει εργαστήρια ποίησης και συμβουλευτικές συνεδρίες: Προσκαλεί τους «ασθενείς» σε μια αίθουσα όπου αφού τους κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, στη συνέχεια «συνταγογραφεί» ένα ποίημα που έχει επιλέξει με προσοχή.Click to accept marketing cookies and enable this content

Η ιδέα του «φαρμακείου» προέκυψε από τη μακροχρόνια εμπειρία της από ασθενείς με άνοια, όπου παρατήρησε πως «η ποίηση μπορεί να αλλάξει τη διάθεση κάποιου καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν να τους ακούν προσεκτικά, τόσο προσεκτικά ώστε να καταγράφεις ό,τι λένε και να το εκτιμάς». Η «πρωτόλεια» μορφή του φαρμακείου της ήταν ένα ασθενοφόρο που αγόρασε, το οποίο μετέτρεψε σε «κέντρο ποίησης πρώτων βοηθειών», ταξιδεύοντας σε όλη τη Βρετανία με αυτό.

«Ξέρετε, αν έχω μια ικανότητα, αυτή είναι να δίνω το σωστό ποίημα στον σωστό άνθρωπο αφού τον γνωρίσω λίγο και μιλήσω μαζί του. Όταν έρχεται κάποιος στο φαρμακείο και του δίνω ένα ποίημα, γίνεται δικό του και του ανήκει – το κολλάει στο ψυγείο του και μπορεί να τον ηρεμήσει, να τον ανεβάσει ψυχολογικά», λέει η Alma.Click to accept marketing cookies and enable this cont 

Σύμφωνα με μια αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της τέχνης στην υγεία, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοια «φαρμακεία» να ανοίγουν και σε άλλες γωνιές του κόσμου.

(πηγή: Bestnews.gr)