Ένα ακόμα υπέροχο βίντεο από Greek Village Life για την παράδοση και την γαστρονομία της Ευρυτανίας. Με φόντο τον γραφικό νερόμυλο της Φραγκίστας η κυρά-Αλεξάνδρα Γαλανού ετοιμάζει παραδοσιακή ζυμαρόπιτα με τσιγαρίδες στο τζάκι με την παραδοσιακή γάστρα.
Ένα ταπεινό φαγητό των γιορτινών ημερών της παραδοσιακής κουζίνας του τόπου μας, όταν τα φτωχικά χρόνια επέβαλλαν να μην πετιέται τίποτα από το σφάγιο του χοίρου και το λίπος αντικαταστούμε το λιγοστό ελαιόλαδο.
Η κυρά-Αλεξάνδρα Γαλανού περιγράφει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τους:
‘‘Είχαμε για να κάνουμε τσιγαρίδες από το γουρούνι, ξεχωρίζοντας πρώτα το κρέας από το λίπος και με το λίπος κάναμε τσιγαρίδες. Το κόβουμε κομματάκια και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Μετά το μέγεθος θα είναι πιο μικρό γιατί θα μαζέψει το κρέας, θα φύγει το πολύ λίπος. Βάζουμε λίγο αλάτι μέσα, στύβουμε το λεμόνι και το υπόλοιπο το βάζουμε ολόκληρο μέσα για να πάρουν οι τσιγαρίδες άρωμα και θα βάλουμε και ένα ποτήρι νερό ώσπου να ξεκινήσει το λίπος για να μην καίγεται η κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και πρέπει να βράσει το κρέας και να λιώσει, περίπου μία ώρα φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κολλήσει.
Παλιά μαγειρεύαμε το λίπος, το στραγγίζαμε και κάναμε πίτες, φαγητά και το απλώναμε στο ψωμί αντί για βούτυρο. Δεν είχαμε πολύ λάδι για τότε ήμασταν φτωχοί.
Την πίτα με τσιγαρίδες την κάναμε με καλαμποκίσιο αλεύρι, κολοκύθι τριμμένο, τυρί φέτα, το λίπος από το γουρούνι και από πάνω βάζαμε τις έτοιμες τσιγαρίδες και ψήναμε στη γάστρα στο τζάκι’’.

Δείτε όλο το βίντεο στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=4k0gNRKJCSM&t=3s