«Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας» Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση του Δήμου Αγράφων

Η απάντηση Καρδαμπίκη

Έντονη κριτική προς την δημοτική αρχή Αγράφων άσκησε η αντιπολίτευση του Δήμου Αγράφων, μέσω ανάρτησης του επικεφαλή της και τέως δημάρχου, κ.  Θ. Μπαμπαλή, κάνοντας αναφορά για τις χαμένες χρηματοδοτήσεις, τις ανύπαρκτες μελέτες, αλλά και τα χρηματικά ποσά που άφησε ως παρακαταθήκη για την επόμενη δημοτική αρχή με τη λήξη της θητείας του. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαμπαλής χαρακτήρισε τον εν λόγω Δήμο ως «φτωχό συγγενή» ως προς την διεκδίκηση χρηματοδότησης έργων από το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγες μέρες έληξε η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων (κατάθεση μελετών) στις  14  προσκλήσεις του προγράμματος “ΑΝΤΏΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” του Υπουργείου Εσωτερικών! Έτσι  χάθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα, ο Δήμος μας να υποβάλει  κάποιες μελέτες για χρηματοδότηση έργων μέσα από αυτό το πρόγραμμα!» Αναφορά βέβαια έκανε ο ίδιος και στα χρηματικά ποσά που διεκδικούν γειτονικοί Δήμοι από χρηματοδοτήσεις για να βελτιώσουν τις υποδομές τους σε σχέση με τον Δήμο Αγράφων που παραμένει αδρανής. Όσον αφορά τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν επί δημαρχεία Μπαμπαλή, ο ίδιος αναφέρει: «Ακόμα και αυτές τις 5 μεγάλες μελέτες που είχαμε ετοιμάσει, μια για κάθε Δημοτική Ενότητα και αφορούν αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης σε 19 Κοινότητες και περισσότερους από 40 οικισμούς του Δήμου μας δεν αξιώθηκαν να καταθέσουν οι άρχοντες του τόπου μας!Αυτές οι μελέτες έχουν συνολικό προϋπολογισμό έργων 12.485.000 ευρώ!»

Οι μελέτες για βιολογικό καθαρισμό και τα «έτοιμα»

Παράλληλα ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων αναφορά κάνει και στην σύνταξη μελετών αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών στις μεγάλες Κοινότητες του Δήμου που έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά όπως δηλώνει ο ίδιος «Όχι μόνο δεν έγιναν ποτέ οι συγκεκριμένες μελέτες ώστε να υποβληθούν στην αντίστοιχη πρόσκληση του προγράμματος αυτού,  αλλά αφαίρεσαν και τα χρήματα για την σύνταξη και πληρωμή των μελετών αυτών στις Κοινότητες:  ( Ραπτοπουλου,  Γρανιτσας,  Παλαιοκατουνας, Κερασοχωριου, Αγράφων) από τους κωδικούς που είχαν εγγραφεί! Τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε………τσιμεντοστρωσεις!». Σχετικά δε με την επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης έργων από το Ταμείο Παρακαταθηκών ύψους 84.940 ευρώ, την οποία είχαν δεσμεύσει οι ίδιοι, όπως τονίζει ο κ. Μπαμπαλής για την σύνταξη και ωρίμανση των μελετών για τα δίκτυα αποχετεύσεων και τους βιολογικούς καθαρισμούς στις Κοινότητες (Βαλαωρας  Δυτικής Φραγκιστας,  Ανατολικής Φραγκιστας) παραμένει ακόμα σε αδράνεια!. Κλείνοντας ο κ. Μπαμπαλής τονίζει ότι «Τα “ΕΤΟΙΜΑ” που εξασφαλίσαμε και παραδώσαμε στην λήξη της θητείας μας στο Δήμο Αγράφων ξοδεύονται και τελειώνουν σιγά σιγά. Οι ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου μας δεν καλύπτονται από τα ψίχουλα της τακτικής χρηματοδότησης της Σ.Α.Τ.Α. Πρέπει να έρθουν και νέες χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα που τρέχουν! Με αυτούς τους χειρισμούς και τις ενέργειες δυστυχώς χρηματοδοτήσεις δεν εξασφαλίζονται!»

Η απάντηση Καρδαμπίκη

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη στην κριτική που του ασκήθηκε από τον κ. Μπαμπαλή, κυρίως σχετικά με την ένταξη διαφόρων έργων που αφορούν τον συγκεκριμένο Δήμο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία στόχο έχουν τη βελτίωση των υποδομών του Δήμου. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρδαμπίκης αναφέρει: «Δεν χάθηκε κανένα έργο και ο Δήμος μας με τα μηχανήματα που διαθέτει, το εργατικό προσωπικό και με εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη έχει καταστεί εργοτάξιο που στη πορεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Στον συνοπτικό απολογισμό που θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη όλοι οι συμπολίτες μας στοιχειοθετημένα θα ενημερωθούν για έργα και δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί καθώς και για αυτά που δρομολογούνται. Όσον αφορά το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης παρότι ο Δήμος διαθέτει έναν μηχανικό, ο οποίος συντονίζει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στο Δήμο Αγράφων, υποβλήθηκαν προτάσεις χωρίς ο Δήμος μάλιστα να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ. Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:1. «Έγκριση σχετικών μελετών και υποβολή πρότασης της πράξης «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) στο Δήμο Αγράφων» Σύνολο:46.048,27€ 2.«Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την πολιτιστική – τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αγράφων» Σύνολο: 1.000.000€3. «Δράσεις ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Αγράφων» Σύνολο: 1.036.499,22€ 4. ΄Τα μονοπάτια των Ηρώων΄ και ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού & τουριστικού πλούτου του Δήμου Αγράφων» Σύνολο: 37.200€. Συγκεντρωτικά υποβλήθηκαν τέσσερις προτάσεις σε διαφορετικές δράσεις του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ συνολικής αξίας 2.119.747,19€ και μαζί με το έργο με τίτλο «Σύστημα ελέγχου διαρροών & εξοικονόμησης ενέργειας δικτύων ύδρευσης Δήμου Αγράφων» ,όπου είχε ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκε στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, το σύνολο του ποσού ανέρχεται σε 5.831.568,15€».