Σοκάρουν οι αριθμοί αναφορικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες των φονικών σεισμικών δονήσεων που χτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (6/2).

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega παρουσίασε τα μέχρι τώρα στοιχεία που αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί και στις δύο χώρες.

Χιλιάδες νεκροί & τραυματίες

Σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 3.500 είναι οι νεκροί στην Τουρκία, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 25.000.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια, ενώ για την στέγαση των εκατομμυρίων αστέγων, έχουν διατεθεί προσωρινά 50.000 κλίνες ξενοδοχείων.

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν περισσότεροι από 100.000 διασώστες που έχουν φτάσει ως βοήθεια από ολόκληρο τον κόσμο.

Ισχυρό πλήγμα και στη Συρία

Αν και η μεγάλη προσοχή έχει πέσει στην Τουρκία, εξίσου σοβαρή είναι η καταστροφή και στη Συρία, καθώς εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότεροι από 1.700 είναι οι νεκροί ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

Σημειώνεται ότι στη Συρία, μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση, περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη σε καταυλισμούς, ενώ για την ώρα άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των σωστικών συνεργείων στην περιοχή, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μικρό αριθμό.

13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί συνολικά από τον σεισμό στη Τουρκία ενώ στη Συρία κυμαίνονται γύρω στα 10 εκατομμύρια. (Πηγή: tanea.gr)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Επιμελητήρια & Δήμοι συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Επιμελητήρια, οι δήμοι και άλλοι φορείς του τόπου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επικοινώνησε ήδη με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά και με την Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση των Στερεοελλαδιτών στο εθνικό πένθος των γειτονικών μας λαών.

Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση με τα είδη ανάγκης, που θα υποδειχθούν από τις Πρεσβείες, αλλά και με τα σημεία συγκέντρωσης ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Άμεση κινητοποίηση Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων

«Οι πολίτες της γειτονικής μας Τουρκίας αλλά και της Συρίας, δοκιμάζονται από την πρωτοφανούς μεγέθους ανθρώπινη τραγωδία, των καταστροφικών σεισμών, που πλήττουν τις περιοχές τους. Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες ακόμη έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο, γεγονός που αποτελεί υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε άμεσο χρόνο, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ και των δεκατριών ΠΕΔ, ως δήμος Καρπενησίου νιώθουμε ηθικό χρέος να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και στην Συρία» αναφέρει ο Δήμος Καρπενησίου σε ανακοίνωσή του.

Καλούνται όλοι οι δημότες, οι φορείς και οι σύλλογοι του τόπου μας να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες- παπλώματα (σε καλή κατάσταση ή καινούργια και συσκευασμένα), σκηνές, ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, γάζες –επίδεσμοι, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, κ.α.), γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, ρύζι, μακαρόνια, κ.α.), είδη βρεφικής ανάγκης.

Η συγκέντρωση των προϊόντων θα γίνεται στην κεντρική αποθήκη του δήμου Καρπενησίου κάτωθεν λαϊκής αγοράς, από 8:30 έως 14:30. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 2237350050, Γραφείο Δημάρχου.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης ξεκινάει από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, ώστε άμεσα να αποσταλούν μέσω του δικτύου που οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας και η ΚΕΔΕ.

«Είναι βέβαιο πως και σ΄αυτή την περίπτωση , για μια ακόμη φορά, οι τοπικές κοινωνίες και η Αυτοδιοίκηση, θα αποδείξουν έμπρακτα , ότι αποτελούν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών» τονίζει ο δήμος.

Ο Δήμος Αγράφων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες της γειτονικής Τουρκίας και της Συρίας όπου δοκιμάζονται από τους καταστροφικους σεισμούς και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και των δεκατριών ΠΕΔ συνδράμουμε, στηρίζει και δείχνει την αμέριστη συμπαράσταση του, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Καλεί κάθε πολίτη να προσφέρει ότι μπορεί, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για όλους αυτούς που βιώνουν τις θλιβερές συνέπειες των σεισμών.

Πιο συγκεκριμένα προτείνονται:

▪️Τρόφιμα: Γάλα σε σκόνη για παιδιά, Γάλα εβαπορέ, Κονσέρβες παντός τύπου, Αλεύρι, Όσπρια, Ζυμαρικά, Παξιμάδια, Δημητριακά, Λάδι, Ζάχαρη, Μπισκότα.

▪️Φαρμακευτικό υλικό: Γάζες, Επιθέματα, Φυσιολογικό ορό, Αντιπυρετικά, Οινόπνευμα, Betadine, Βαμβάκι

▪️Κουβέρτες-Παπλώματα

▪️Σκηνές

Τα παραπάνω θα συγκεντρωθούν στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων (Αγράφων, Βίνιανης, Φραγκίστας, Απεραντίων, Ασπροποτάμου) στα Δημοτικά καταστήματα

έως την Παρασκευή 10-02-2023

και ώρες 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.

Πληροφορίες:

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγράφων : 22373-51127.