Η Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον Ευρυτανικό Παλμό

Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου βρέθηκε στην Ευρυτανία για μια ακόμη φορά, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής ‘Μποτσάρεια 2022’, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Καρπενήσι, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από το Δήμο Καρπενησίου στο Μουσείο Βουνού και να συναντήσει στο Δημαρχείο Καρπενησίου το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους προκειμένου να συζητήσουν θέματα, προβληματισμούς καλές πρακτικές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου προς το δημότη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα των ανεπιτήρητων ζώων που ταλανίζει την περιοχή μας καθώς και τη διαχείριση της λειτουργίας των σφαγείων. «Η παρουσία της αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Καρπενησίου» αναφέρει η δημοτική αρχή σε ανάρτησή της.

Η κα Καλογήρου, λίγο μετά την επίσκεψή της στο Καρπενήσι, μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για την Ευρυτανία και θέματα της ορεινής αγροτικής ανάπτυξης.

Ε.Π. Το τελευταίο διάστημα έχετε βρεθεί στην Ευρυτανία αρκετές φορές στα πλαίσια εκδηλώσεων. Ποια η εμπειρία σας από το νομό μας;

Χ.Κ. Η Ευρυτανία είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, με ξεχωριστούς, φιλόξενους και προκομμένους ανθρώπους. Είναι ένας νομός όπου παράγονται ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Όλα αυτά, μαζί με την παράδοση και το μεράκι των ανθρώπων, μετατρέπουν την περιοχή σε έναν ιδιαίτερο προορισμό που αναμφίβολα κερδίζει τους επισκέπτες.

Ε.Π. Θεωρείτε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στους δύο Δήμους της Ευρυτανίας; Ποιό μοντέλο ορεινής αγροτικής οικονομίας θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στην περιοχή;

Χ.Κ. Η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές, αποτελεί αναμφίβολα τη σίγουρη επιλογή για την ανάπτυξη.

Η Ευρυτανία κερδίζει το στοίχημα γιατί καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ποιότητα. Αυτή η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση και τον τουρισμό, είναι η βασική φιλοσοφία που προωθούμε και εμείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Τουρισμού και ειδικότερα με την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Ε.Π. Είχατε κάποια συνεργασία με τους τοπικούς φορείς κατά την εκπροσώπησή σας;

Χ.Κ. Είναι συνεχής η συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των τοπικών φορέων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία βελτίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων και να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στον αγροτικό τομέα της Ευρυτανίας.

Η ορεινότητα προσδίδει ειδικά χαρακτηριστικά στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Σχετίζεται με τις δυσκολίες που απορρέουν από το υψόμετρο και την προσβασιμότητα. Σχετίζεται, όμως, και με τον ξεχωριστό τρόπο παραγωγής που εξασφαλίζει ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία.

Με τον δήμαρχο Καρπενησίου και καλό φίλο Νίκο Σουλιώτη, καθώς και με τους Αντιπεριφερειάρχες Άρη Τασιό και Κατερίνα Καλαντζή, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου,  είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε  τα θέματα αυτά, τις ευκαιρίες ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, καθώς και ειδικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.

Ε.Π. Στην πρόσφατη συνάντησή σας με τη δημοτική αρχή του Δήμου Καρπενησίου συζητήσατε το θέμα των σφαγείων που απασχολεί πολύ τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του νομού. Πώς θα μπορούσε να λυθεί το θέμα αυτό;

Χ.Κ. Για τη δημοτική αρχή είναι ζήτημα προτεραιότητας το θέμα των σφαγείων, για το οποίο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες επίλυσής του. Είμαστε δίπλα της για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Ε.Π. Το ζήτημα των ανεπιτήρητων ζώων ταλανίζει και τους δύο δήμους της Ευρυτανίας. Ποιος μηχανισμός των δήμων θα μπορούσε να λύσει οριστικά το πρόβλημα;

Χ.Κ. Είναι πολυπαραμετρικές οι διαστάσεις του θέματος αυτού, που άλλωστε αφορά και άλλες περιοχές της Χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα, έχει επωμιστεί δύσκολο ρόλο. Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο θεσμικό πλαίσιο με επιβεβλημένη τη συνεργασία όλων.