Χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία πρόκειται να ανοίξουν τα ΑΕΙ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στην εφημερίδα «Τα Νέα». Επίσης, οι 400 αστυνομικοί των ΟΠΠΙ πρόκειται να αναλάβουν μετά το τέλος του χρόνου, με το δημοσίευμα να επισημαίνει πως ακόμη και τότε, θα περιπολούν στους χώρους έξω από τα ΑΕΙ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι 25-30 αστυνομικοί που θα αναλάβουν ανά βάρδια την φύλαξη των ΑΕΙ, δε θα μπαίνουν εντός των πανεπιστημιακών χώρων ούτε θα έχουν ειδικό χώρο (αστυνομικό τμήμα) στο εσωτερικό τους. 

Ακόμα, το ρεπορτάζ περιλαμβάνει δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν έχει ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχετικά με την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ υπογραμμίζει ότι η εγκατάσταση των συστημάτων επιτήρησης (κάμερες, ελεγχόμενη είσοδος) δεν προχωρά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκατέστησαν τα συγκεκριμένα συστήματα, αποδεχόμενα -μέσω του υπουργείου Παιδείας- την οικονομική βοήθεια ιδιώτη δωρητή.

Τέλος, το ρεπορτάζ τονίζει πως η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός των ΑΕI αποτελεί ένα σχέδιο υψηλού ρίσκου, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για μεγαλύτερες συγκρούσεις μέσα στα πανεπιστήμια.

Πηγή: paratiritirio.edu.gr