Η αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή Μάκη στον Κολωνό, συντάραξε πάλι το πανελλήνιο. ‘’Ήταν ένα πολύ καλό και ευγενικό παιδί, δεν πείραζε κανέναν, ήταν παιδί χαρά θεού, γι’ αυτό είμαστε όλοι στενοχωρημένοι’’, θα πουν οι συμμαθητές του. ’’Το δικό μας παιδί έφυγε, μακάρι να σωθούν άλλα παιδιά’’, είπε συντετριμμένη η χαροκαμένη μάνα του.
Δημοσιογράφοι, ψυχαναλυτές, εγκληματολόγοι, αστυνομικοί συνδικαλιστές, ειδικοί και μη, όλοι έπιασαν δουλειά στα ‘’πρωινάδικα’’, ώσπου βέβαια να κατακάτσει ο κουρνιαχτός. Η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ ψάχνει για απειλητικά μηνύματα κι έχει δώσει προτεραιότητα στην εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης κι αν ήταν ο Μάκης θύμα διαδικτυακού bullyng. To φαινόμενο του bulling στα σχολεία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με την άμεση σύνταξη και εφαρμογή σχολικών κανονισμών σε κάθε σχολική μονάδα. Οι υπεύθυνοι με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες την κάθε φορά, ακούνε; Καιρός είναι! Προτού θρηνήσουμε και άλλους ‘’Μάκηδες’’ και ‘’Γιακουμάκηδες’’. Τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της δασκάλας, που μου την παρουσίασε προχθές ο πραγματικός και διαδικτυακός φίλος μου, Βασίλης :
«Κατά τη διάρκεια μιας φάρσας ένας μαθητής κόλλησε ένα χαρτί στην πλάτη του συμμαθητή του που έγραφε ‘’είμαι ηλίθιος’’, και ζήτησε από την υπόλοιπη τάξη να μην το πουν στο αγόρι. Έτσι οι μαθητές άρχισαν να γελούν. Ξεκίνησε το μάθημα των μαθηματικών και η δασκάλα τους έγραψε μια δύσκολη άσκηση στον πίνακα. Κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει εκτός από το αγόρι με το χαρτί. Μέσα σε ανεξήγητα γέλια, περπάτησε προς τον πίνακα και έλυσε το πρόβλημα. Η δασκάλα ζήτησε από την τάξη να τον χειροκροτήσει και να του αφαιρέσει το χαρτί από την πλάτη. Εκείνη του είπε : ‘’Φαίνεται ότι δεν ξέρεις για το χαρτί που έχει κολλήσει στην πλάτη σου’’. Τότε η δασκάλα κοίταξε την υπόλοιπη τάξη και είπε : ‘’Πριν σας δώσω μια τιμωρία, αφήστε με να σας πω δυο πράγματα : Πρώτον, σε όλη σας τη ζωή, οι άνθρωποι θα σας βάζουν ταμπέλες με πολλές άσχημες λέξεις για να σταματήσουν την πρόοδό σας. Αν ο συμμαθητής σας ήξερε για το χαρτί, δεν θα σηκωνόταν να απαντήσει στην ερώτηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε στη ζωή είναι να αγνοήσετε τις ετικέτες που σας δίνουν οι άνθρωποι και να αρπάξετε κάθε ευκαιρία που έχετε για να μάθετε, να αναπτυχθείτε. Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει κανένα πιστό φίλο ανάμεσά σας; Για να του πει για το χαρτί. Δεν έχει σημασία πόσους φίλους έχετε, σημασία έχει η πίστη που μοιράζεστε με τους φίλους σας. Εάν δεν έχετε φίλους που μπορούν να σας υπερασπιστούν πίσω από την πλάτη σας, που μπορούν να σας προσέχουν, να σας προστατεύουν και που πραγματικά νοιάζονται για εσάς, καλύτερα να είστε μόνοι…»
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)