Γράφει ο Θωμάς Κώτσιας

Μια εμβληματική Αγραφιώτικη μορφή, ένας καλοκάγαθος κτηνοτρόφος που συνέδεσε τα 80 χρόνια της ζωής του με την αδιάληπτη παρουσία του στους βοσκότοπους της Βαλαώρας, κοντά στο κοπάδι του.

Μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του χωριού μας κατά της αρπαγής 3200 στρεμμάτων βοσκοτόπων και της αλλαγής χρήσης γης για εγκατάσταση Φωτοβολταικών, ο μπάρμπα Κώστας ήταν η ποιο αυθεντική φωνή διαμαρτυρίας των κατοίκων του χωριού μας κατά του νέου ξεριζωμού.

Το 1965 είδε τα χωράφια του να χάνονται με τη δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών, έζησε τον ξεριζωμό των κατοίκων διπλανών χωριών που πνίγηκαν κάτω από τα νερά της, τους σεισμούς που ακολούθησαν σαν συνέπεια δημιουργίας της τεράστιας λίμνης, αλλά αποφάσισε να μείνει στον τόπο μας και να στηρίξει τη ζωή του στην κτηνοτροφία.,

Μαζί με τον γιό του μπήκε σε προγράμματα βελτίωσης του ζωικού του κεφαλαίου, δημιούργησε σύγχρονες σταυλικές εγκαταστάσεις, αγόρασε χωράφια από συγχωριανούς μας που τα εγκατέλειψαν και με μια απόφαση της πολιτείας, αισθάνθηκε να ανατρέπεται ξανά η ζωή του.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια ζούσε με την αγωνία βιομηχανικής κλίμακας Φ/Β εγκαταστάσεις στη γη του, στη γη μας και στους βοσκότοπους της που κρατούν το χωριό μας ζωντανό.

Στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Ευρυτανίας οι τελευταίες κυβερνήσεις, παραδίδουν τους βοσκότοπους στα επιχειρηματικά συμφέροντα και χωρίς ντροπή δηλώνουν προστασία στους κτηνοτρόφους.

Τους κάνουν σεμινάρια και τους υποδεικνύουν πως από παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι να γίνουν “επιχειρηματίες” καθετοποιημένων κτηνοτροφικών μονάδων και διάφορα τέτοια, την ίδια ώρα που τους αρπάζουν τη γη.

Πως να μην πάθει το εγκεφαλικό ο μπάρμπα Κώστας, βλέποντας όλο αυτό των παραλογισμό.

Έφυγε βυθισμένος στη σιωπή του.

Η πανδημία δεν μας επέτρεψε αυτή η αυθεντική και μαχητική φωνή του χωριού μας να φτάσει στους διαδρόμους της Βουλής, έτσι όπως σχεδιάζαμε και του το είχαμε υποσχεθεί.

Υποσχόμαστε όμως ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα να υπερασπιστούμε τον τόπο μας από τα κοράκια της κερδοσκοπίας και τους πολιτικούς εκφραστές τους που τόσο πιστά τους υπηρετούν και τόσο εύκολα πωλούν ελπίδες στους κτηνοτρόφους.

Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα αγαπημένε μας φίλε και συγχωριανέ.

 Στο πανευρυτανικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην μετατροπή της Ευρυτανίας σε βιομηχανικό τοπίο, της 1ης Αυγούστου στο Καρπενήσι, θα είσαι εκεί κοντά μας, όπως και σε κάθε πρωτοβουλία μας για την υπεράσπιση του τόπου μας από την καταστροφή.