Πριν δυο χρόνια, έφυγε ο «θεός» των Αργιντινέζων, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και προπαραμονή Πρωτοχρονιάς φέτος, ο Βραζιλιάνος Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, ο πασίγνωστος Πελέ σε ηλικία 82 χρόνων.

Σε μια φτωχογειτονιά στο Tres Coragoes της Βραζιλίας, 155 μίλια βορειοανατολικά του Ρίο Ντε Τζανέιρο γεννήθηκε ο Πελέ. Από μικρός έδειχνε το ταλέντο του και σε ηλικία 16 ετών έπαιξε στην αγαπημένη του ομάδα τη Σάντος. Τρεις φορές, χάρη στον μάγο αυτόν της μπάλας η Βραζιλία ανακηρύχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, εκτός τους αμέτρητους τίτλους με την ομάδα του που έπαιξε επί 22 συνεχή χρόνια. Εθνικός ήρωας, το ‘’μαύρο μαργαριτάρι’’ των Βραζιλιάνων, αναδείχτηκε ο ‘’βασιλιάς’’ του ποδοσφαίρου και στο ταλέντο του υποκλίθηκε η υφήλιος.

Τι να πρωτογράψει κανείς για τον μεγάλο Πελέ! Αξίζει να γραφεί πως αυτός ο Βραζιλιάνος Έντσον έλαβε το προσωνύμιο Πελέ. Δύο εκδοχές υπάρχουν. Κατά την πρώτη, οι συνομήλικοί του τον ονόμασαν έτσι. Μικροί έπαιζαν ποδόσφαιρο με μπάλα φτιαγμένη από χαρτιά τυλιγμένα σε πανιά. Κάποια στιγμή ο Έντσον βρήκε και παρουσίασε μια φουσκωμένη δερμάτινη μπάλα, προς έκπληξη των μικρών συμπαικτών του. Επειδή στα βραζιλιάνικα το δέρμα ονομάζεται pele του ‘μεινε από τότε το όνομα παγκοσμίως ως Πελέ.

Κατά την άλλη, ο ίδιος, από μικρός ήταν θαυμαστής του τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα ‘’Μπιλιέ’’, αλλά αυτός πρόφερε το όνομά του ‘’Πελέ’’ κι έτσι τον φώναζαν από τότε.

Ο Πελέ είναι απ’ αυτούς  που το ποδόσφαιρο αναδείχτηκε κοινωνικό φαινόμενο, ενώνοντας λαούς και φυλές, λευκούς, μιγάδες, μαύρους και γίνονται κάποιες στιγμές όλοι ίσιοι. Έγινε μέσον ψυχαγωγίας ακόμη και των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων, άσχετα, ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτό εμπορευματοποιήθηκε.

Πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να συγκρίνουν τον ‘’ασύγκριτο’’ με άλλους ποδοσφαιριστές, όπως με Ντι Στέφανο, Μαραντόνα,  Μέσι και άλλους. Όποια σύγκριση και να γίνει όμως, κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να φτάσει τον Πελέ, εκτός από το ταλέντο του, ως άνθρωπο με την τεράστια κοινωνική και εθνική προσφορά στην πατρίδα του, αλλά και παρά έξω. Έλεγε ο ίδιος για τον εαυτό του:

«…Το ποδόσφαιρο μου επέτρεψε να κάνω τόσα πολλά πράγματα, επειδή είναι το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο. Γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο, όπως ο Μπετόβεν γεννήθηκε να γράφει μουσική και ο Μιχαήλ Άγγελος για να ζωγραφίζει».

Εκατοντάδες Ιερά τέρατα  του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μίλησαν για τον Πελέ. Ποιανού δήλωση να πρωτοδιαλέξεις;

«Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία είναι ο Ντι Στέφανο. Αρνούμαι να κατατάξω τον Πελέ ως ποδοσφαιριστή. Ήταν κάτι ανώτερο». (Φέρενς Πούσκας, Ουγγαρία)

«Ο Πελέ ήταν ο goat. Παρέμεινε στην κορυφή για 20 χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι είναι από κάτω, κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του». (Φ.Μπεκενμπάουερ, Γερμανία)

«Υπάρχει ο άνθρωπος Πελέ και ο ποδοσφαιριστής Πελέ. Όταν παίζει ο Πελέ, είναι σαν να παίζει ο θεός». (Εουσέμπεο, Πορτογαλία).

Εμείς τι να πούμε για τον Πελέ, αθάνατος είναι από μόνος του. Καλή χρονιά σε όλους!

   

                                  Κώστας Μπουμπουρής

                               Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                  (k.boubouris@yahoo.gr)