Στον “πάγο” για δύο έτη μπαίνει προς το παρόν η επιβολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Πρόκειται για μνημονιακό μέτρο που νομοθετήθηκε το 2013 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων δυσανάλογες με τον εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει, για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση στον «πάγο» του φόρου υπεραξίας, θα προσφέρει φορο-ανάσα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ παράλληλα στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να βοηθήσει και την εν λόγω αγορά. Να θυμίσουμε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2024. Ο ΦΠΑ που αφορά τις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2006 και τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2020. Περιλαμβάνει, μάλιστα, τις περιπτώσεις νέων αδειών αλλά και παλιών, συγκεκριμένα όσες εκδόθηκαν μετά το 2006.

(Πηγή: aftodioikisi.gr)