Μια σημαντική νίκη της ρακής και του τσίπουρου σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα, πέρα από τη φορολογία που ορίζεται σε επίπεδα σαφώς ανεκτά για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της χώρας, αποφασίστηκαν και κάποιες καταμετρήσεις για την καταγραφή του συνόλου των αμβύκων μέσω των οποίων παράγεται η τσικουδιά και το τσίπουρο.

Η απόφαση δίνει μια μεγάλη «ανάσα» στους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και σημαντική ανακούφιση, μετά από χρόνια αγωνίας και αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών και για να δώσει το δικαίωμα στους αμπελουργούς που δεν πέρασαν από τα οινοποιεία, να δηλώσουν τώρα σε ειδική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιηθεί ότι διέθεσαν τα σταφύλια τους στους «άλλους προορισμούς».

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα στους αμπελοκαλλιεργητές να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους οδηγώντας την σε αμπελοοινικά προϊόντα απόσταξης δίνει νέα ρύθμιση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, που προβλέπει την κατεύθυνση της παραγωγής σε μικρά αποσταγματοποιεία.

Συγκεκριμένα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της φετινής αμπελοοινικής περιόδου και οδήγησαν στη μείωση της ποιότητας σε οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Με την ρύθμιση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, προβλέπεται η κατεύθυνση δύνεται λύση και στο θέμα της απόσταξης για τους διήμερους αμβυκούχους.

Πηγή: www. winetrails.gr