Η πτώση και η στροφή ξανά στα ΙΕΚ

Σε ποιες σχολές εισήχθησαν οι Ευρυτάνες

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 το πρωί, όπου το Υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστές τις βάσεις εισαγωγής, τόσο στα πανεπιστήμια της χώρας, όσο και στα δημόσια ΙΕΚ μέσα από το παράλληλο μηχανογραφικό. Όλοι οι υποψήφιοι ενημερώθηκαν με μήνυμα στο κινητό τους για τη σχολή που πέτυχαν, αλλά και τον αριθμό κατάταξής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι βάσεις των ιατρικών σχολών παρέμειναν σταθερές, ενώ μεγάλη ήταν η απόκλιση βάσεων σε σχολές του ΕΜΠ και των αντίστοιχων σχολών της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη πτώση των βάσεων στη σχολή της Νομικής Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής και γενικά του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων. Αντίθετα, οι οικονομικές σχολές φαίνεται να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων και γι’ αυτό σημειώθηκε άνοδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αρκετά υψηλό ήταν το ποσοστό επιτυχίας που άγγιξε το 68,83% στις φετινές πανελλαδικές. Στις 10.839 ήταν οι κενές θέσεις ακόμη και σε κεντρικά πανεπιστήμια. Συνολικά 75.154 είναι οι επιτυχόντες τη φετινή χρονιά, σε σχέση με το 2021 που αριθμός ανήλθε στους 71.833. Επίσης 232 ήταν τα τμήματα όπου οι βάσεις σημείωσαν άνοδο, ενώ σε 212 σημειώθηκε πτώση. Να σημειωθεί ότι φέτος παρατηρήθηκε μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, γίνεται όμως με αυτό τον τρόπο πιο δύσκολο να εισαχθεί κάποιος από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό.Η υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ακόμη πως «τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δοθούν 10.000 πρόσθετες θέσεις για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, επιπλέον των 13.472 που ήδη καταλήφθηκαν από τους επιτυχόντες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα Δημόσια ΙΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι λυκείων της χρονιάς 2021-2022 και 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

Οι επιτυχόντες της Ευρυτανίας

Αναφορικά με την Ευρυτανία θετικά είναι τα αποτελέσματα καθώς μεγάλος αριθμός των υποψηφίων πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πολύ καλές σχολές, με τους εκπαιδευτικούς να είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τους μαθητές τους.

Ανθή Μπεκρή –ΓΕΛ Καρπενησίου

«Πέρασα ιατρική στο ΕΚΠΑ. Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για τον εαυτό μου. Εύχομαι σε όλους τους συμμαθητές μου καλές σπουδές!»

Κελεσίδης Γιώργος – ΓΕΛ Καρπενησίου

«Ένας δύσκολος και ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας έφτασε στο τέλος. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών μου και την αρχή πολλών νέων. Παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερα να επιτύχω τον στόχο μου και να μπω στην σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής στη Αθήνα».

Αλεξάνδρα Κονδύλη – Λ.Τ. Γρανίτσας

«Έχω περάσει στο τμήμα marketing και επικοινωνίες στην ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα. Μπήκα 18η και ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είμαι πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη γιατί ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά δεν έμεινα εκεί γιατί είχα αρκετά μόρια παραπάνω οπότε και δεν είχαν πολύ μεγάλη αγωνία για τα αποτελέσματα. Ήμουν σχεδόν σίγουρη. Συνιστώ στους υπόλοιπους μαθητές να έχουν επιμονή και υπομονή για να πετύχουν τον στόχο τους και σίγουρα οι κόποι τους θα ανταμειφθούν».

Μήνυμα Διευθυντή ΓΕΛ Καρπενησίου Σπύρου Μπουλάκου

«Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, συγχαίρει τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας, που μετά από μια επίπονη και κουραστική σχολική χρονιά, κατάφεραν να ανοίξουν παράθυρο στο μέλλον επιτυγχάνοντας την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η μεθοδική δουλειά και η εντατική προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα τα παιδιά, με τη στήριξη του σχολείου και την υποστήριξη των οικογενειών τους επέφεραν θετικά αποτελέσματα και άνοιξαν καινούργιους δρόμους προς τη γνώση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια λοιπόν  σε όλους τους απόφοιτους  μαθήτριες και μαθητές, είτε πέτυχαν είτε δεν κατάφεραν να κατακτήσουν για φέτος το στόχο τους. Το μέλλον,  οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες, είναι μπροστά για όλους. Με όπλο τη νιότη και την ορμή της εφηβείας, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να είναι αξεπέραστο. Καλή συνέχεια λοιπόν σε όλες και όλους. Κάθε επιτυχία σε ότι κ’ αν κάνετε στη ζωή σας».

Μήνυμα Δ/ντή Δ.Δ.Ε. Ευρυτανίας κ. Γιώργου Γιάννακα για την εισαγωγή των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του νομού μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Γιώργος Γιάννακας, εύχεται καλές σπουδές στις μαθήτριες και μαθητές που μετά από μια δύσκολη σχολική χρονιά, κατάφεραν εργαζόμενοι με ευθύνη και ζήλο, να εισαχθούν στη σχολή προτίμησής τους. «Γνωρίζετε πως αποτελείτε το μέλλον της χώρας μας και το δικό σας όραμα θα  οδηγήσει όλους μας σε ένα καλύτερο αύριο. Σε όσα παιδιά δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, εύχομαι δύναμη  και υπομονή ώστε δυναμικά να ξαναπροσπαθήσουν και να πετύχουν τον ίδιο ή έτερο στόχο τους. Θερμά συγχαρητήρια στις/στους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν σε αυτές τις επιτυχίες και στους γονείς/κηδεμόνες για την κάθε είδους στήριξη προς τα παιδιά τους, στο δύσκολο τούτο αγώνα τους».