Έγινε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ανέγερση Διοικητηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην πόλη της Λαμίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, με το άρθρο 57 του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2021, με σχεδόν καθολική πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων, αποφασίστηκε η αμοιβαία ανταλλαγή ίσων τμημάτων γης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επιφανείας 2.368,50 τμ. έκαστο, στη θέση: «πρώην στρατόπεδο Τσαλτάκη» στη Λαμία, με στόχο τη διαμόρφωση εκτάσεων κατάλληλων για τη δημιουργία του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας από την Ελληνική Κυβέρνηση και Διοικητηρίου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Της εισαγωγής και ψήφισης της ανωτέρω διάταξης προηγήθηκε εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των τεχνικών επιτελείων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Επισημαίνεται δε, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε χρηματοδότηση με τίτλο: «ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», που θα υλοποιηθεί προς αυτόν τον σκοπό. Επόμενο βήμα αποτελεί η εξασφάλιση χρήσης γης, όρων δόμησης και ρυμοτομικών ρυθμίσεων. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται ήδη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον Δήμο Λαμιέων και με τους ανωτέρω φορείς.
Με αφορμή την ψήφιση της διάταξης για την επίλυση του οικοπεδικού ζητήματος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δικαιούται και αξίζει να αποκτήσει το σπίτι της. Τη φυσική της έδρα στην πόλη της Λαμίας! Ένα σύγχρονο Διοικητήριο, που θα στεγάζει το σύνολο των υπηρεσιών. Κυρίως όμως ένα εμβληματικό σύμβολο του θεσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. »Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, γιατί με ισχυρή βούληση και καλή συνεργασία καταφέραμε να δώσουμε μια ιδανική λύση για τη γη στην οποία θα ανεγερθεί το Διοικητήριο της Περιφέρειας. Μια λύση αμοιβαίου οφέλους, καθώς σαφώς εξυπηρετεί και το πολύ σημαντικό έργο του Δικαστικού Μεγάρου. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Όμως με συνεργασία και αποτελεσματικότητα, θα κατακτήσουμε και αυτόν τον μεγάλο στόχο μας».
Το απόσπασμα από το ακριβές κείμενο της διάταξης έχει ως εξής:
«1. Το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Υπουργείου Οικονομικών, μεταβιβάζει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ακίνητο εμβαδού δύο χιλιάδων τριακοσίων εξήντα οκτώ τετραγωνικών μέτρων και πενήντα τετραγωνικών εκατοστών (2.368,50 τ.μ.), το οποίο αποτελεί τμήμα του ακινήτου των δεκαπέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (15.000 τ.μ.) ιδιοκτησίας του και αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα Οκτωβρίου 2021. 2. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μεταβιβάζει στο Υπουργείο Οικονομικών, ακίνητο εμβαδού δύο χιλιάδων τριακοσίων εξήντα οκτώ τετραγωνικών μέτρων και πενήντα τετραγωνικών εκατοστών (2.368,50) τ.μ,, το οποίο είναι όμορο του ως άνω ακινήτου των δεκαπέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (15.000 τ.μ.) και αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα του Οκτωβρίου 2021».