Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Αγράφων

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αγράφων Αννέτα Κοτρώνα, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για το καλοκαίρι πολιτισμού που έζησαν τα Άγραφα φέτος και πέρυσι, για τους στόχους που επιτεύχθηκαν και το μέλλον.

Ε.Π. Ένα δραστήριο πολιτιστικό καλοκαίρι έζησε φέτος ο Δήμος Αγράφων, με εκδηλώσεις σε κάθε χωριό όλων των δημοτικών ενοτήτων. Μιλήστε μας για το φετινό πρόγραμμα πολιτισμού.

Α.Κ. Θα συμφωνήσω ότι το φετινό πρόγραμμα πολιτισμού του Δήμου μας, ήταν πλούσιο σε εκδηλώσεις και η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι πολύ που το παρατηρήσατε και περισσότερο χαίρομαι γιατί το παρατήρησαν και οι συμπολίτες μας. Βέβαια, μια δική μου επισήμανση, και το περυσινό καλοκαίρι ήταν πλούσιο σε εκδηλώσεις, τηρουμένων των αναλογιών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι προερχόμασταν όλοι από δυο χρόνια δύσκολα με πανδημία, καραντίνες κτλ, θεωρώ επίτευγμα το γεγονός ότι καταφέραμε να εκπονήσουμε το πολιτιστικό καλοκαίρι 2022. Η φετινή χρονιά λοιπόν  αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός αποτελεί για εμάς προτεραιότητα αφού το πολιτιστικό καλοκαίρι έγινε πλέον θεσμός και ορόσημο για το δήμο μας. Όσοι μεγαλώσαμε σε αυτά τα μέρη και αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε και τα παιδιά μας εδώ, έχουμε δικαίωμα και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, έχουμε και κριτήριο και αισθητική. Λαμβάνοντας το ρίσκο να φανώ τοπικίστρια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο δήμος Αγράφων αποτελεί έναν τόπο που έχει βγάλει μεγαθήρια του πνεύματος. Ζωγράφοι, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητες, μεγέθους Παπαντωνίου Σταφυλά, Καγκαρά, Θεοδώρου ,Βαλαωρίτη και όλοι γνήσια τέκνα της Αγραφιώτης γης. Προσωπικότητες λαμπρές που δείχνουν το δρόμο ώστε να μην καταδικάσουμε τα παιδιά μας.

Ε.Π. Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Παιδείας ποιοι ήταν οι στόχοι που είχατε θέσει όταν διαμορφώνατε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων; Πιστεύετε ότι επιτεύχθηκαν;

Α.Κ. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς πολιτισμού, έχοντας βέβαια την επίγνωση ότι οι πόροι του δήμου μας είναι περιορισμένοι. Επιθυμία μας ήταν να καλυφτούν οι τέχνες, η παράδοση, η ιστορία και η λογοτεχνία .Στοχοθετήσαμε την ανάδειξη και τις δυνατότητες ανάπτυξης του αθλητισμού με τη διοργάνωση πρωταθλημάτων 5Χ5, με τη στήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως το φεστιβάλ αναρρίχησης καθώς επίσης και με την προσέλκυση μηχανοκίνητου αθλητισμού. Επιπρόσθετος στόχος μας ήταν όλες οι εκδηλώσεις να είναι προσιτές στους δημότες μας και τους επισκέπτες μας και το καταφέραμε. Επίσης επιτύχαμε μέσω αυτών των πολιτιστικών και αθλητικών μας δράσεων να ακουστούμε ευρύτερα, να κάνουμε γνωστές τις δυνατότητες και τις ομορφιές του τόπου μας, ώστε να βοηθήσουμε λίγο στην τόνωση της τοπικής μας οικονομίας.

Ε.Π. Πώς υποδέχτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αγράφων;

Α.Κ. Η αποδοχή του κόσμου τόσο πέρσι όσο και φέτος  ήταν ανέλπιστα ενθαρρυντική, δίνοντας μας τη δύναμη και το κίνητρο να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά. Αποδείχτηκε ότι ο κόσμος μας έχει το κριτήριο να διακρίνει την υψηλή αισθητική και την φροντισμένη με μεράκι δουλειά. Επειδή είμαστε ο μικρότερος δήμος της χώρας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα προϊόντα χαμηλής αισθητικής.

Ε.Π. Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται πιο έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στα Άγραφα, η οποία για κάποιους θεωρείται καθυστερημένη. Τι συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή;

Α.Κ. Δύσκολο το ερώτημά σας, και προσωπικά δεν επιθυμώ να επιρρίψω ευθύνες αλλού. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη, είναι ότι όταν ο Αλέξης  Καρδαμπίκης μου ανέθεσε τον νευραλγικό τομέα του Πολιτισμού και της Παιδείας, ήξερα ότι και για τον ίδιο αποτελούσε προτεραιότητα. Ήταν και ο ίδιος βέβαιος πως τόσο εγώ όσο   και οι συνεργάτες μου θα  εργαζόμασταν σκληρά ώστε τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, οι γονείς μας, οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες μας να έχουν το καλύτερο που  αξίζουν. Εξάλλου το να διοργανώνεις τέτοιου βεληνεκούς εκδηλώσεις με ελάχιστους πόρους, αποτελεί πάζλ για δυνατούς λύτες .

Οφείλω να αναφέρω ότι το σημαντικό είναι ότι πλέον παράγουμε οι ίδιοι πολιτισμό. Προσωπικά, είμαι πολύ υπερήφανη καθώς πλέον στον Δήμο Αγράφων, μεταξύ Δήμου και τοπικών Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων είναι εμφανής η αγαστή συνεργασία. Αγκαλιάζουμε τις δράσεις τους και μας στηρίζουν στους στόχους μας. Δεν θα μιλούσαμε για επιτυχημένες εκδηλώσεις εάν δεν είχαμε την συμμετοχή εθελοντών συμπολιτών μας στην διοργάνωσή τους ή αν δεν είχαμε ταλαντούχους ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού, να μοιραστούν μαζί μας το όραμα τους και την έμπνευσή τους.

Αυτό που καταφέραμε εμείς αυτά τα δύο χρόνια ήταν αφενός να έχουμε ένα πλάνο ιδεών, στόχων και επιθυμιών, και αφετέρου έναν λιτό αλλά ακριβή προϋπολογισμό έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι δεν πήγε καμιά προσπάθειά μας χαμένη. Και ότι από αυτό που ζήσαμε δυο χρόνια τώρα είχαμε μόνο κέρδος, είτε ως θεατές, είτε ως συμμετέχοντες φορείς.

Ε.Π. Έχετε κάποιο πλάνο για τον Πολιτισμό και την Παιδεία για την επόμενη θητεία αν εκλεγείτε ξανά;

Α.Κ. Το πλάνο μας για τον Πολιτισμό και την Παιδεία στον Δήμο Αγράφων, ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί και λίγο ουτοπικό. Δεν με ενοχλεί να το παραδεχτώ! Ονειρεύομαι να ξαναδώ τα σχολεία μας να λειτουργούν με παιδιά όπως όταν μεγάλωσα εγώ εδώ. Ονειρεύομαι να μπορούμε να έχουμε εκδηλώσεις ασφυκτικά γεμάτες με κόσμο που θα έρθουν να γνωρίσουν από κοντά την φιλοξενία και την υψηλή αισθητική των Αγράφων και των πολιτών του ορεινού αυτού δήμου. Μετά από δύο χρόνια, νομίζω ότι έχει σημασία ότι μπορώ  ακόμα να ονειρεύομαι χωρίς απογοητεύσεις αλλά αισιοδοξώντας για το μέλλον. Κλείνοντας εάν εκλεγώ ξανά και μου εμπιστευτεί ο Δήμαρχος το ίδιο χαρτοφυλάκιο θα συνεχίσω με την ίδια όρεξη και αφοσίωση για  να βελτιώσουμε όσα κάναμε μέχρι σήμερα και να πάμε τους στόχους μας ακόμη πιο ψηλά!

Ο Δήμος  μας αξίζει τα καλύτερα!

Συνεχίζουμε δυναμικά για το δήμο που θέλουμε και μας αξίζει!